Brigitte van Werkhoven: ‘Breien is weer helemaal hip. Zelfs bij mannen!’

Aangeboden door Breimode Brigitte 20 november 2017

Breimode Brigitte is al sinds 1985 dé handwerkspecialist van Eindhoven. En nu zijn ze ook nog eens verkozen tot leukste winkel van de regio Eindhoven. Tijd om eens even op de koffie te gaan.

Na 22 jaar aan de Gerretsonlaan te hebben gehuisd, zitten Jan en Brigitte van Werkhoven inmiddels helemaal op hun plek met hun wolwinkel aan de Ouverture in de wijk Blixembosch.

Binnen staat Jan achter de balie. Later zal hij vertellen dat hij altijd bij Philips heeft gewerkt, maar na zijn pensioen absoluut geen zin had om achter de geraniums te zitten. Vanaf toen heeft hij zich helemaal ingezet voor de breiwinkel van zijn vrouw. “Ik kan je inmiddels ook al veel vertellen over breien en borduren, maar de echt ingewikkelde vragen laat ik wel aan mijn vrouw over”, zegt hij lachend.

Van inkoop tot foto’s bewerken: Brigitte draait er haar hand niet voor om

Handwerkprofessional Brigitte is te vinden in het magazijn dat helemaal volgepakt is met bollen wol. Achter de computer, want ze doet álles zelf. Inkoop, verkoop, beurzen draaien, marketing, de webshop, ontwerpen en foto’s bewerken op de pc; ze draait er haar hand niet voor om. “Al in 1999 hadden wij een webshop”, vertelt ze trots. “Het is veel werk, maar ik kan en wil niet alles uitbesteden. Ik heb het liever zelf allemaal in de hand.”

Toch zijn er veel breisters, breiers en borduurfanaten die liever gewoon langskomen in de winkel. “Het is ook heel moeilijk om een kleur wol of garen te bestellen via internet. Bij sommige projecten komen de kleuren heel nauw en we hebben er meer dan 3000, dus kun je nagaan.”

3D borduurwerken

Dan rinkelt er een belletje in de winkel. Jan komt Brigitte toch even halen voor goede raad. En terwijl ze druk bezig is, geeft Jan een korte rondleiding. Aan de muren hangen borduurwerken die wel geschilderd lijken te zijn, echte kunstwerkjes. “We hebben zelfs 3D borduurwerken”, zegt Jan. “Maar daarvoor moet je toch wel heel veel ervaring hebben.” Ook hangen er zelfgebreide truien, sjaals en mutsen. Precies zoals je verwacht in een wolwinkel als deze.

Inmiddels is Brigitte weer aangeschoven.”Dat was een vaste klant die even letterlijk vastzat. Ze had een verkeerde steek gemaakt en wist niet meer hoe ze dat op kon lossen. Natuurlijk help ik dan even. Mensen komen van ver, speciaal voor onze winkel. We hebben dan ook veel vaste klanten. We groeien als het ware met ze mee. De kleintjes waarvoor vroeger sokjes gebreid werden, hebben nu zelf kindjes en komen nog steeds bij ons in de winkel. Want ja, het breien is weer helemaal hip he?!”

“Vroeger breide iedereen”

Brigitte zelf breit en borduurt al zolang ze zich kan herinneren. “Vroeger was dat ook heel normaal, iedereen deed dat. Toen mijn kinderen nog klein waren zat ik ze na school op te wachten met thee. En terwijl zij over hun schoolavonturen vertelden zat ik met een breiwerk op schoot te luisteren. Heerlijk vond ik dat.”

Lekker borduren voor de caravan

En wat wordt er nu meer verkocht, breigerei of spullen om te borduren? “Nou, in de winter slaat men weer meer aan het breien, dat is wel logisch natuurlijk. Borduurspullen worden het hele jaar door goed verkocht, dat kun je in de zomer ook op vakantie doen. Lekker voor de caravan, in het zonnetje.

Het klinkt zo fijn, zen en gezellig allemaal. Zo’n borduurpakket (voor beginners) ziet er ineens heel aantrekkelijk uit. Vanaf 22 november kun je het zelf eens gaan proberen, want vanaf dan tot en met 31 december ontvang je bij Breimode Brigitte 10% korting op je aankopen (bij besteding vanaf €25).

Breimode Brigitte speciaalzaken

Vandaag gesloten

Ouverture 212, Eindhoven

Bekijk meer:speciaalzaken