Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x deze tuinplanten mogen nú de grond in en wij gingen ermee op de foto

Aangeboden door Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers 21 oktober 2020

Plantjes zetten, dat doe je toch rond mei? Nee hoor. Veel tuinplanten kunnen nu al de volle grond of de pot in. Dat is voor veel planten zelfs beter, want dan zijn ze steviger geworteld in het voorjaar. Femke Soontiëns van Tuincentrum Soontiëns leidde ons rond in de tuin bij de winkel en wees er zeven aan. Femke: “Ik wil er wel honderd kiezen. Ze zijn allemaal zó mooi. Maar dan wordt het lijstje te lang denk ik hè?”

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Calamintha nepeta nepeta

Soontiëns
Calamintha Nepeta Nepeta Foto: indebuurt

“‘Steentijm’ heet deze plant in het Nederlands. Ik heb hem zelf in mijn kruidentuin staan. Prachtig is ‘ie! Dit wordt een wolk van bloemen die bloeit vanaf juni tot september of oktober. Er komen ontzettend veel vlinders en bijen op af. Ook leuk om te weten: van de blaadjes kun je thee zetten. Ruik maar, pepermunt! De Calamintha staat graag op een zonnige en droge plaats, vandaar dat een kruidentuin een ideale plek is voor deze plant.”

Geranium ‘Rozanne’

Soontiëns
Geranium Rozanne Foto: indebuurt

“Dit is een plant die wij zelf veel gebruiken als we tuinen aanplanten. Het is een van de weinige vaste planten die de hele zomer bloeit. En daarom een hele dankbare keuze. Kijk maar, het is nu half oktober en het staat nog prachtig in bloei! Dat is ook goed voor de bijen. Veel planten zijn nu uitgebloeid, maar bij deze Geranium kunnen ze nog volop nectar halen. De ‘Rozanne’ is een plant die relatief laat opkomt. Pas rond april laat zij haar eerste blad zien. De bloei begint rond juni en duurt tot ver na de zomer.”

In de zon

“Deze plant zet je bij voorkeur op een zonnige plek. De plant groeit uit tot een mooie bos bloemen. Eén plant kan zo’n vijftig centimeter in doorsnee worden, dus je hebt er niet veel nodig per vierkante meter. Ook in een bloembak zijn ze trouwens mooi.”

Hedera helix ‘Arborescens’

Soontiëns
Hedera Helix Arborescens Foto: indebuurt

“Dit is een goede struik voor in de schaduw. Het is een struik-klimop. Dat wil zeggen: een klimop die niet gaat klimmen en zich niet vasthaakt aan muren en dakgoten. Het mooie van deze klimop is dat hij bloeit. In september en oktober. Het is dus een late bloeier. Hij is wintergroen, dus verliest geen blad. Een makkelijk te onderhouden plant die zowel van zon als van schaduw houdt en die, net als de Rozanne, insecten in het najaar van nectar voorziet.”

Liriope muscari ‘Moneymaker’

Soontiëns
Liriope Muscari Foto: indebuurt

“De derde naam van deze plant is ‘Moneymaker’. Geen idee waarom eigenlijk. Hij blijft altijd groen en dat maakt het een ideale bodembedekker. Hij bloeit ongeveer vanaf augustus tot oktober en ik vind zelf de kleur heel herfstig. De liriope vormt net als gras – waar het wel een beetje op lijkt –  een pol, dus het is slim om er wat meer bij elkaar te zetten en het liefst zo’n twintig centimeter uit elkaar. Ook deze plant kan goed in de (half)schaduw.”

Malus

Soontiëns
Malus Evereste Foto: indebuurt

“Dit boompje is wat groot, dus niet geschikt voor elke tuin, maar ik wil ‘m toch even laten zien. Het is een sierappel. Familie van de gewone appel. Wij mensen worden niet blij van de zure vruchten, maar de vogels zijn er dol op. Je krijgt vooral veel merels in je tuin wanneer je voor de Malus kiest.”

Voorsprong

“Het is voor bomen, struiken en andere houtachtige gewassen extra goed om ze in het najaar te planten. De grond is dan nog relatief warm en dan kunnen ze alvast goed wortelen. Je geeft ze zo een voorsprong én ze hebben in het voorjaar minder water nodig. Best handig wanneer het voorjaar weer zo droog is als begin dit jaar.”

Ceratostigma willmottianum

Soontiëns
Ceratostigma Foto: indebuurt

“In het Nederlands heet hij ‘Loodkruid’. Dit is een late boeier: van juli tot en met oktober. Een gemakkelijke plant ook, want je hoeft er niks aan te snoeien én hij kan ook goed in de halfschaduw staan. In het voorjaar lichten de blaadjes heel fel groen op en ik ben helemaal verliefd op de kleur van de bloemetjes. Aan het eind van de dag, of op een druilerige dag, dan geeft dat blauw bijna licht. In de herfst kleurt het blad mooi bronsrood.”

Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’

Soontiëns
Brunnera Foto: indebuurt

“Dit is een van mijn favoriete planten: de Brunnera. Er zitten nu geen bloemetjes aan, want deze plant bloeit in het vroege voorjaar. De bloemetjes die er dan aan zitten lijken op vergeet-mij-nietjes. De Nederlandse naam is dan ook ‘Kaukasisch vergeet-mij-nietje’. Ik vind ook het blad heel mooi.”

Schaduwplant

“Deze plant doet het heel goed in de schaduw en halfschaduw. Dus ook wanneer je geen zonnige tuin hebt is hij ideaal. In de volle zon verbrandt het blad. Dit is trouwens een geweldige bodembedekker: als je er een stuk of zeven op een vierkante meter neerzet groeit het helemaal dicht, dus last van onkruid heb je niet meer.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers. Meer over Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers ontdekken?

Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers tuincentra

Gesloten08:00 - 18:00

Urkhovenseweg 570, Eindhoven

Bekijk meer:tuincentra

Lees ook:

Soontiëns Tuincentrum

Femke en Jeroen van Tuincentrum Soontiëns: ‘Onze werkplek is een soort oase’

Sinds hij met zijn compagnon het familiebedrijf overnam, is Jeroen Soontiëns (45) de baas van zijn z...
Soontiëns

Najaar is coming: de bloembollen mogen de grond in en Femke van Soontïens heeft tips

Niks zo rustgevend als in de tuin werken. Een beetje wroeten in de aarde, spitten, plantjes zetten, ...
Soontiëns

Wil je een haag in je tuin? Dan is dít het moment!

Het is november. Tijd om een nieuwe haag in je tuin te zetten. 'Nu?', zul je denken. Ja, dit is toch...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.