Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wow: bezorgrobot van Albert Heijn brengt boodschappen rond in Eindhoven

Door Chloë van der Smitte 15 juli 2019

Zit je net achter je bureau of in de schoolbanken, kom je erachter dat je lunchtrommel leeg is. Balen! Dat wordt een retourtje supermarkt! Of toch niet? Albert Heijn start deze week een proef met een heuse bezorgrobot in Eindhoven. Hè, wat? Ja, echt, lees maar!

Het is dus echt waar! Veel mensen dachten dat het om een 1-april grap ging toen de bezorgrobot in maart werd gepresenteerd in Amsterdam. De robot mag nu echt zijn bezorgdienst gaan bewijzen, en dan wel in onze stad!

De proef van Albert Heijn duurt twee weken en wordt getest op de High Tech Campus, meldt het ED. De robot mag van de Nederlandse wet helaas nog niet op de openbare weg rijden. Voor diegenen die op de High Tech Campus werken, is het daarom extra mazzel hebben. Het gebied is namelijk privéterrein.

Tekst loopt door onder de Tweet

Camera’s en sensoren

Hoe dan ook, het is wel ontzettend gaaf dat de Albert Heijn de bezorgrobot uitgerekend in Eindhoven test. Hoe het werkt? Je plaatst je bestelling via de app bij een AH To Go. De boodschappen worden door medewerkers in de robot gezet. De bezorgrobot rijdt daarna met hulp van camera’s en sensoren naar de juiste plek. Is-ie eenmaal aangekomen, moet je wel nog even naar buiten om de boodschappen uit de robot te pakken.

Virtuele plattegrond

De Aitonomi-robot, ontwikkeld door het Duitse TeleRetail, maakt gebruik van een virtuele plattegrond om zijn weg te vinden. Hij kan tot acht kilometer per uur over de weg ‘scheuren’. Maar, zoals al eerder genoemd, mag de robot in Nederland nog niet de openbare weg op. Zodra de wetgeving is aangepast wil de supermarktketen de robots laten rijden. Maar of het ooit zover komt, is nog afwachten.

View this post on Instagram

Vanaf vandaag tot en met 26 juli kun je op de @hightechcampus je boodschappen 🛒 van @albertheijn laten bezorgen door bezorgrobot 🤖 Aitonomi. Bezoekers kunnen via de app 📲 een bestelling bij de AH to go plaatsen, die vervolgens door de robot naar de gewenste locatie wordt gebracht. Aitonomi maakt gebruik van een virtuele plattegrond en sensoren om ongeschonden op de plaats van bestemming aan te komen. De bezorgrobot is ontwikkeld door @teleretail en kost tussen de 50.000 en 100.000 euro. Zou jij je boodschappen door deze bezorgrobot willen laten bezorgen? . . . . . #bezorgrobot #robotica #robot #robots #deliveryrobot #robotdelivery #robotdeliverer #albertheijn #albertheijnrobot #hightechcampus #hightechcampuseindhoven #aitonomi #teleretail #eindhoven #eindhoven_ehv #040 #thisiseindhoven #eindhovencaptured #gemeenteeindhoven #brainport #brainporteindhoven

A post shared by Brainport Eindhoven (@brainporteindhoven) on

Hoge stoepranden en omver gooien

Ondanks eerdere testen blijft de robot nog moeite houden met hoge stoepranden. Ook keken de ontwikkelaars wat er nog meer mis zou kunnen gaan, zoals mensen die de robot omgooien of erop gaan zitten. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd, mensen vinden het vooral interessant. Wij zijn erg benieuwd hoe de Eindhovenaar hierop reageert.

Prijzige robot

Wie denkt binnenkort boodschappen door de robot te bezorgen, moeten we helaas nog even teleurstellen. Albert Heijn geeft aan dat het voor nu nog een klein experiment is. Ook de prijs is niet mis: een robot kost nu nog tussen de 50.000 en 100.000 euro… Het klinkt nog vooral als toekomstmuziek, maar wie weet!

Lees ook:

Goeiemorgen High Tech Campus 📷

De zon boven Knappekoppenland. We zien de mooie vijver voor The Strip. Foto van Jeff Verbaarschot.  ...

10x bij deze Eindhovense supermarkten deed je vroeger boodschappen

Ken je de EDAH nog? Super de Boer? C1000? De Gruyter misschien? Supermarkten komen en supermarkten g...
Jumbo Eindhoven

Hier doe je in Eindhoven het goedkoopst boodschappen

Supermarkt Jumbo hanteert niet in elk filiaal gelijke prijzen, meldt de Consumentenbond. Er zijn dur...

adv.