Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: daarom duurt het zo lang voordat de Vestdijk klaar is

Door Jasper Scheffers 11 januari 2020

We wachten er al 1,5 jaar op en het zal nog wel even duren: de vernieuwde Vestdijk. Het is nog steeds afgesloten, maar waarom duurt dit zo lang? Kunnen ze niet gewoon opschieten? Wat blijkt? Terwijl de grond toch openligt, doen de vakmannen onderzoek naar de grond zelf. Helaas is hierbij meer vervuiling gevonden dan van tevoren gedacht werd.

Vorig jaar hebben we ook al een bericht geplaatst over wat er allemaal gebeurt op de Vestdijk. Ondertussen is er nog veel meer verbouwd, zijn er al delen van de weg af en gaan we weer een volgende fase in. Hierbij een update met hoe het er nu voor staat en hoe het nu met die vertraging zit.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Vervuiling

Afgraven vervuilde grond Vestdijk
Het afgraven van de vervuilde grond op de Vestdijk. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Op de plek van de Vestdijk lag vroeger een gracht, de Vest. Toen was het normaal om alles wat je niet meer nodig had, in de gracht te gooien. Dit gebeurde dus ook in Eindhoven. Tijdens de werkzaamheden, vooral bij het stuk tussen parkeergarage Medina en De Lage Landen (DLL) in, is veel verontreiniging gevonden in de grond. Ook is het zo dat als er na de Tweede Wereldoorlog nog niet zo diep gegraven is, er altijd iemand moet meekijken voor explosieven. Deze zijn gelukkig niet gevonden. Dit proces heeft toch veel meer tijd in beslag genomen dan gepland was, daardoor liep het hele project veel vertraging op.

Archeologie

Opgraven van het fundament van een oude onbekende brug op de Vestdijk.
Archeologen vinden een nog onbekende brug onder de Vestdijk. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Overal waar diep werd gegraven, keken de archeologen mee. Het meeste wat ze konden vinden was al bekend, maar toch zijn er nog nieuwe zaken gevonden. Zo zijn er over de hele Vestdijk zijn twee nieuwe bruggen ontdekt, of eigenlijk het fundament ervan. Tijdens de werkzaamheden zijn ook veel objecten onder de grond gevonden, deze geven een goed beeld van de geschiedenis van Eindhoven weer.

Kanaalstraat

Werkzaamheden aan de Kanaalstraat.
Ook de Kanaalstraat is aangepast. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Niet alleen de Vestdijk is aangepast, maar ook de Kanaalstraat werd meteen aangepakt. Om de nieuwe wegenstructuur in het centrum helemaal in orde te maken, was het nodig om ook de Kanaalstraat aan te pakken. Met het nieuwe DOMUSDELA en Hotel Mariënhage is deze hoek van het centrum helemaal af en klaar voor de toekomst.

60-uur actie

60 uurs actie Vestdijk
De gehele bestrating voor de parkeergarage aan de Ten Hagestraat is in 60 uur vernieuwd. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Ook de Ten Hagestraat tussen de Vestdijk en de parkeergarage is geheel vernieuwd. Hier hoefde gelukkig geen riolering vernieuwd te worden dus konden de bouwvakkers dit in zestig uur tijd afmaken. Het was even drie dagen hard doorwerken maar het lukte om de weg op tijd af te krijgen.

Carnaval 2019

Rijplaten voor carnaval op de Vestdijk
Speciaal voor carnaval zijn er rijplaten over het zand gelegd. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Tijdens carnaval moest de Vestdijk open zijn. Om dit geregeld te krijgen, legden ze tijdelijk rijplaten neer zodat mensen langs de carnavalsstoet konden staan. Omdat hierdoor even niet verder gewerkt kon worden en de werkzaamheden opnieuw ingepland moesten worden, liep het project toch weer wat vertraging op.

Nieuwe Vestdijk

Vernieuwde Vestdijk
De vernieuwde Vestdijk ziet er prachtig uit. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Na alle werkzaamheden kunnen we straks wel genieten van een nieuwe Vestdijk. Het eerste stuk is al af en dat ziet er al veelbelovend uit. Het is veel groener geworden door extra bomen en de weg is fijner om overheen te fietsen.

Toch rode fietspaden

Rood fietspad Vestdijk
De fietspaden op de Vestdijk worden overal weer rood. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Pas geleden besloot de gemeenteraad dat alle fietspaden toch rood moeten worden, ook op de Vestdijk. Daar hadden ze al grijze fietspaden aangelegd, maar dit blijkt in de praktijk niet handig te zijn. Wanneer de bestaande fietspaden aangepast worden, is nog niet bekend. Ondertussen zijn er nieuwe wegmarkeringen aangebracht zodat de automobilisten toch weten dat het een fietspad is.

Volgende fase

Fase Kleine Bleekstraat Vestdijk
De volgende fase van de de Vestdijk is tussen de Dommel en de Kleine Bleekstraat. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

De Vestdijk is nu tot de brug over de Dommel klaar, nu is de volgende fase aan de gang en wordt het kruispunt aan de andere kant van de Dommel aangepakt. Sinds 6 januari is dit stuk afgesloten en moet je dus weer even omrijden. De Bleekweg, Bleekstraat en Kleine Bleekstraat zijn daardoor tijdelijk niet bereikbaar vanaf de Vestdijk.

Planning

De gemeente verwacht dat eind mei de Vestdijk toch echt af moet zijn. Met de nadruk op verwacht, want wie weet stuiten de bouwbakkers op nog meer ongeplande verrassingen. Fingers crossed dat alles volgens plan verloopt!

Zo, nu ben je weer even op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de werkzaamheden van de Vestdijk. Zodra er weer nieuws te melden zijn, lees je dat natuurlijk als eerste op indebuurt Eindhoven.

Lees ook: 

De Vestdijk

Toen in Eindhoven: De Vestdijk door de jaren heen

De Vestdijk: ooit een rustige groene laan met een ziekenhuis en met statige villa's. Daarna verander...
Vestdijk Eindhoven

Video: Zo gaat de Vestdijk er straks uitzien

Het was ooit water, lang een drukke en stinkende weg en het moet een groene stadsboulevard worden. E...
Bib 'n Tucker

Nieuw in Eindhoven: deze 7 zaken openden in december hun deuren

Op de valreep van 2019 veranderde er nog best veel op winkel- en horecagebied in Eindhoven. Ben je h...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.