Mag dat, autorijden terwijl je niet álle ruiten volledig ijsvrij hebt gekrabd?

Door Ankie de Turck 18 januari 2019

Het lijkt misschien een open deur, maar als je soms zo eens om je heen kijkt op de weg, dat kun je niet anders dan concluderen dat er nog behoorlijk wat mensen zijn die de regels rondom autoruiten krabben niet kennen. Daarom speciaal voor die mensen uitgelegd: mag dat, autorijden terwijl niet al je ruiten volledig schoon zijn gekrabd?

Je hebt al een beetje haast, want je bed was net even té lekker warm en dan kom je buiten en moet je nog krabben ook. Boehoee! Even snel dan maar en met de Franse slag, want anders kom je wel erg laat…

Ongetwijfeld dat elke automobilist weleens in deze situatie heeft gezeten, dat de noodzaak tot krabben als een verrassing kwam. Maar nog even los van het feit dat het onwijs onveilig is om slecht zicht te hebben, is het ook nog eens hartstikke verboden.

Tot in de hoekjes

Woordvoerder Martin de Wit van de politie verduidelijk waar je auto precies aan moet voldoen: “Uitgangspunt is, je moet als bestuurder voldoende zicht hebben. De hele voorruit móet ijsvrij zijn, net als de zijramen en ook de spiegels. Volgens de regels tot in de hoekjes.”

En je achterzijruiten dan? Martin: “De ramen van de achterbank hoeven in principe niet, tenzij je hiermee voor jezelf een dode hoek creëert. Dat geldt ook voor de achterruit. Als je als bestuurder nog niet voldoende zicht hebt via de spiegels, moet ook de achterruit ijsvrij zijn.”

Ka-ching!

De boetes voor autoruiten die niet ijsvrij zijn kunnen behoorlijk oplopen. €230,- als je ruiten niet schoon (genoeg) zijn en daar kan nog eens €150,- bijkomen voor niet (voldoende) schoongemaakte spiegels. Hatsikidee, dat is dan €380,- alstublieft.

Als je al niet overstag bent door veiligheidsargumenten, dan moet dit toch voldoende reden zijn om óf tien minuten eerder op te staan, óf tien minuten te laat op je werk te komen. Gewoon even al je ruiten en spiegels schoonmaken. Goed voor de veiligheid én voor je portemonnee.

Lees ook:

Haal je schaatsen maar vast uit het vet: het gaat flink vriezen in Eindhoven

Brr, het lijkt erop dat het binnenkort héél erg koud wordt. Rond 21 januari gaat het vriezen en dat ...

Straatvuil, graffiti of kapotte straatverlichting? Stuur een app naar de gemeente!

Laatst hadden we het nog over dat (grof)vuil op straat een doorn in het oog is van veel Eindhovenare...

adv.