Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: autorijden met een hond los naast je in de auto?

Door Ankie de Turck 13 maart 2019

Wij Eindhovenaren nemen onze trouwe viervoeters graag mee op pad. Terwijl we de zoveelste hond zagen die vrolijk op de bijrijdersstoel zat te kwispelen, vroegen we ons af: mag dat eigenlijk wel? Moet een hond in de gordel en kun je een boete krijgen als je hond niet ‘vast’ zit? 

Veiligheid boven alles. Je kunt niet meer in een auto stappen en zonder gordel wegrijden, want dan begint er een irritant alarm te piepen. En wie heeft er niet een supersonisch, ultra veilig kinderzitje voor het nageslacht op de achterbank?

Geen specifieke regels

Maar als het aankomt op honden in de auto, dan zijn we een stukje lakser. Hiervoor gelden in Nederland geen specifieke regels. Je harige vriend in de auto mag alleen niet leiden tot gevaarlijke situaties of verkeershinder. Landen om ons heen zijn daar een stukje strenger in: in België mag je hond niet voorin zitten, zelfs niet gezekerd aan een tuigje. In Duitsland mag een hond alleen vervoerd worden in een tuigje, bench of in de achterbak achter een rek.

Toch boetes

Toch worden er weleens boetes uitgedeeld aan bestuurders met honden los in de auto. Als je oom agent tegenkomt en hij/zij vindt het een gevaarlijke situatie, dan kun je een prent tot wel  €230,-  verwachten.

Wat wel veilig is

Het kan gewoon heel gevaarlijk zijn. Zowel voor het dier als voor jou. Als je plotseling moet remmen, stuitert de hond door de auto. Daarom is het altijd slim om hem/haar veilig te vervoeren. De ANWB testte trouwens heel wat hondentuigjes en benches voor in de auto op veiligheid. Veiligheidstuigjes blijken helemaal niet zo veilig te zijn. Wat dan wel? De duurste optie natuurlijk: een metalen bench. Maar dat is altijd nog goedkoper dan die boete die je kunt krijgen.

Lees ook:

MAG DAT: zelf een ‘verboden fietsen te plaatsen’ sticker op je raam plakken?

Je hebt ze vast weleens gezien (of misschien heb je er zelf een): bordjes of stickers achter het raa...

MAG DAT: kippenbotjes bij het gft-afval gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.