Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Handig: alles wat je moet weten voordat je in de Eindhovense bus stapt

Door Rachèl Sloven 27 mei 2020

De bus pakken in coronatijd, hoe werkt dat? Moet je nu al een mondkapje dragen in het Eindhovense ov? Hoe werkt de anderhalve meter afstand in de tram of bus? En wat is op dit moment de dienstregeling eigenlijk? Hieronder vind je alles wat je moet weten.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Vanaf 1 juni is het in Eindhoven en in de rest van Nederland verplicht om een mondkapje te dragen in het ov. Tot die tijd is er een aangepaste dienstregeling. Alles daarover en meer coronanieuws vind je hier.

De dienstregeling

Foto: indebuurt

Vanaf 1 juni gaan Hermes en Bravo weer vaker rijden,  Hermes rijdt daarbij volgens een vakantiedienstregeling. Ook Bravoflex gaat vaker rijden, de tijden vind je hier.

Alleen als het echt nodig is

Dienstregeling Hermes 2019
Foto: indebuurt.nl

Pak alleen het Eindhovense ov als het echt noodzakelijk is. Dit is een oproep van de regering: de bus blijft natuurlijk een risicovolle plek waar het houden van de 1,5 meter afstand lastiger is.

Afstand is heilig

Foto: ANP

Anderhalve meter afstand houden in de Eindhovense bus (en bij de haltes) is verplicht. Stap alleen in als er ruimte genoeg is om die afstand te houden, en ga niet in de stoel zitten die grenst aan je medepassagier. Komt de bus eraan en zie je dat er al veel mensen inzitten? Wacht dan even op de volgende.

Niet vooraan instappen

Foto: ANP

Om de chauffeur te beschermen tegen besmetting is het niet mogelijk om vooraan in te stappen in de tram of bus: deze maatregel is al vanaf het begin van de coronacrisis geldig. Daarom moet je achterin instappen. Posters op de deur verwijzen je naar de achterkant.

Raak zo min mogelijk aan

Tram op Scheveningen. ANP EVERT-JAN DANIELS
Foto: ANP

Een situatie als hierboven zal dus (gelukkig) niet meer voorkomen. Op de website van Hermes lezen we onder andere dat we in de bus zo min mogelijk mogen aanraken. Maar wat als je je ergens aan moet vasthouden omdat de bus net iets te snel de bocht omgaat? Dan mag jij je natuurlijk wel vasthouden aan een paal of leuning.

Geen kaartje kopen

Foto: ANP

Goed om te weten: je kunt geen kaartjes kopen in de bus. Je moet echt inchecken met je OV-chipkaart of een e-ticket aanschaffen via de website of de app.

Mondkapje

Foto indebuurt

Vanaf 1 juni wordt het mondkapje verplicht in het Nederlandse ov en dus ook in Eindhoven. Let op: alleen een niet-medisch mondkapje volstaat, de medische variant is verboden in verband met het dreigende tekort voor de zorg. Je kunt op steeds meer plekken in Eindhoven mondkapjes kopen.

 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Corona Verkeer

adv.