Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De 5 meest flashy flitspalen van Eindhoven flitsten ruim 100.000 keer in 2016

Door Arno de Natris 10 april 2017

Zo. Dat tikt lekker aan op de nationale bankrekening… De vijf meest actieve flitspalen van Eindhoven hebben in 2016 net iets meer dan 100.000 keer een automobilist betrapt op te snel rijden of door rood gassen. Eén camera, op de Ring bij kruispunt met de Strijpsestraat en de Zeelsterstraat zit zelfs tegen een burn-out aan met maar liefst 39.856 overtredingen op camera. 

Buurtfacts van RTL Nieuws heeft de prestaties van alle flitspalen van Nederland op een kaartje gezet. Als we even de Eindhovense camera’s op een stokkie bekijken dan zien we een aantal indrukwekkende cijfers. Dit is, volgens de cijfers die Buurtfacts op de kaart gezet heeft, de vijf palen met de meeste foto’s. Veruit de meeste flitsboetes zijn voor te hard rijden, een klein deel van de overtreders rijdt door rood (ja, dat registreren veel flitspalen bij kruispunten ook!):

1. Kruispunt Ring, Zeelsterstraat, Strijpsestraat: 39.856 boetes

2. Marconilaan, net voor de Boschdijk: 27.082 boetes

3. John F. Kennedylaan, tussen Sterrenlaan en Airbornelaan: 13.942 boetes

4. John F. Kennedylaan, tussen Airbornelaan en Sterrenlaan (de andere kant op dus): 13.471 boetes

5. Boschdijk bij de Barrierweg: 11.898 boetes

En dat maakt samen 106.249. Tellen we even alle resultaten van alle Eindhovense flitsunits bij elkaar op dat komen we op meer dan 150.000, ofwel zo’n 17 per uur. Het is dat de nieuwe digitale flitspalen niet meer echt flitsen, anders zou je denken dat er permanent een onweersbui boven de stad hangt.

Het CJIB ontvangt over al deze boetes ook administratiekosten. Dat is een bedrag van 9 euro per boete. In Eindhoven is dat toch al snel zo’n 1,3 miljoen euro. Overigens, de Eindhovense palen zijn nog relatief lui ten opzichten van Nederlands nummer 1. In Hilversum is er één die meer dan 100.000 keer flitste.

Foto opvragen

Ook al heb je ‘m verdiend, het is altijd vervelend om weer een bedrag naar het CJIB over te moeten maken. Je kunt wel een ‘mooi’ aandenken aan je overtreding aanvragen. Bij het CJIB is het mogelijk om de flitsfoto, zonder flits dus, op te vragen. Dat kan ook handig zijn als je het niet eens bent met de boete, als je bijvoorbeeld vermoedt dat iemand jouw kentekenplaten gekopieerd heeft.

Koning Flits gaat uit?

Dat de hyperactieve flitser op de Ring in Strijp de staatskassa goed laat rinkelen is overigens al langer bekend. Bijna 40.000 keer flitsen is too much, vinden ook het Openbaar Ministerie en politici in Eindhoven. De paal gaat weg. Je mag op dit stukje Rondweg en alleen in deze richting slechts 50 kilometer per uur rijden, terwijl op een heel groot deel van de Ring 70 is toegestaan. En ja, dan zetten ze júist hier een flitspaal…

Het kaartje van Buurtfacts vind je hier. De cijfers staan ook op de site van het Openbaar Ministerie.

 

 

adv.