Werkzaamheden in het Eindhovense centrum: hoelang duurt dit nog?
Elke Eindhovenaar die regelmatig in het centrum komt, heeft de werkzaamheden wel gezien. Zo’n beetje heel de binnenstad ligt momenteel…
De coronatijd bracht veel bijzondere dingen met zich mee voor Eindhoven, zoals de uitbereiding van de terrassen. Hierdoor steeg het aantal terrassen of terrasplekken. Mogen horecaondernemers hun terrassen ook dit jaar uitbreiden?
Weet je nog dat je in 2020 en 2021 een biertje kon drinken het extra grote terras op de markt? Gemeente Eindhoven wilde horecaondernemers tijdens de coronacrisis een handje helpen door terrasplekken te verruimen of extra locaties toe te voegen. Zo mochten de medewerkers van de Vooruitgang en Centraal hun stoelen verder op de stoep uitstallen.
Platform Datlinq onderzocht hoeveel terrassen extra ruimte kregen (op een andere locatie). In 2021 bleek in heel Nederland het aantal terrassen 3 procent hoger dan nu. In sommige steden was dat nog hoger: zo waren in Amsterdam vorig jaar 5 procent meer terrassen.
In tegenstelling tot voorgaande jaren is het in 2022 in veel steden niet mogelijk om een drankje te drinken op een afwijkende locatie. Veel gemeenten kiezen ervoor om het aantal vergunningen van terrassen op andere plekken of uitbereidingen van de terrassen te minderen.
Het aantal locaties waar horecaondernemers wel mogen uitbreiden, is dus flink gedaald. Dat houdt in dat de horecamedewerkers in sommige steden een strijd voeren voor de extra plekken. In Eindhoven mochten horecaondernemers tot 2 februari een uitbreiding van het terras aanvragen. Het gaat hierbij om een tijdelijke verruiming die geldt tot uiterlijk 31 oktober 2022. Daarvoor gelden wel een aantal voorwaarden zo mag je omwonenden of andere horeca niet hinderen. Alle informatie vind je hier.
Waarom sommige gemeenten dit jaar geen vergunningen verlenen voor een uitbereiding
NOS vroeg aan hoogleraar Jan van der Borg waarom sommige gemeenten dit jaar geen vergunning verlenen voor extra terrasruimte. Hierover zegt hij: “De kern hiervan is een conflict tussen wat de burgers nodig hebben aan openbare ruimte, infrastructuur en voorzieningen, en wat er wordt opgeslokt door commerciële partijen en toeristen.” De horecazaken nemen ruimte in, maar geven volgens hem niets terug.
In onze gids
Nu geopend
Populaire rubrieken