Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Steeds meer meldingen van overlast door daklozen: zo zit het in Eindhoven

Door Chloë van der Smitte 11 februari 2020

Er wordt bij de politie steeds meer geklaagd over daklozen. In vijf jaar tijd verdubbelde het aantal meldingen, zo blijkt uit politiecijfers die LocalFocus heeft geanalyseerd. Vorig jaar ging het in totaal totaal om ruim 22 duizend gevallen: zo’n 61 per dag. Hoe zit het in Eindhoven?

Ook in Eindhoven kwamen meldingen binnen van daklozenoverlast: maar liefst 902 meldingen in 2019. Dat komt neer op 2,4 melding per dag. Per tienduizend inwoners kom je uit op 38,9 meldingen. De overlast is lichtelijk gedaald als je kijkt naar het jaar ervoor, toen waren het er 912. In 2015 was het aantal meldingen het laagst in vijf jaar tijd: 451 om precies te zijn.

Acht keer zoveel meldingen in Amsterdam

In 2015 deden 451 mensen een melding in Eindhoven. Dat aantal is dus ruim verdubbeld in vijf jaar tijd. In twee op de drie gemeenten steeg het aantal overlastmeldingen tussen 2015 en 2019. In Amsterdam verachtvoudigde het aantal meldingen zelfs en uit Den Haag kwamen zes keer zo veel meldingen binnen. Afgezet tegen het aantal inwoners voert Alkmaar de lijst aan, met 48 meldingen per tienduizend inwoners.

Bekijk hier de cijfers per gemeente:


Meer daklozen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal daklozen al bijna tien jaar op rij stijgt. Tussen 2009 en 2018 – het meest recente jaar waarover gegevens beschikbaar zijn – verdubbelde het aantal thuislozen tot ruim 39 duizend. In de vier grote steden was de toename zelfs nog groter (+125 procent). Dat geeft problemen met de opvang. Zo zijn er in Amsterdam ‘meer daklozen dan voorzieningen’, schreef Het Parool onlangs.

Lees ook:

funda te koop

9 x de goedkoopste Eindhovense woningen die nét te koop staan op Funda

Op huizenjacht in Eindhoven? Dan moet je er als de kippen bij zijn! Deze woningen onder de vier ton ...
nh hotel

Ken je deze al? 5 x verborgen food hotspots in Eindhoven

Je kent het vast wel: je wilt buiten de deur te eten, maar komt altijd uit op dezelfde plekken in de...
Piazza Eindhoven

Hier al geweest? Deze zaken openden pas de deuren in Eindhoven

Eindhoven is zoals altijd in beweging. Soms gaat het zo snel, dat je het bijna niet meer kan bijhoud...

Meer over

Nieuws

adv.