Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Protesteren tegen racisme: deze Eindhovenaren stonden maandag op de Dam

Door Chloë van der Smitte 2 juni 2020

Je hebt de beelden vast wel voorbij zien komen: duizenden mensen kwamen maandagavond om 17.00 uur bijeen tijdens een protest op de Dam in Amsterdam. Het protest volgde naar aanleiding van de dood van een zwarte Amerikaan, George Floyd, vorige week in de stad Minneapolis. Hij overleed nadat een agent hem minutenlang met een knie tegen zijn nek op het asfalt drukte.

De demonstratie was een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet in samenwerking met de groep Black Queer & Trans Resistance NL. Zij lieten in een persbericht weten dat “institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen een probleem is dat zich ook in Nederland en de rest van Europa voordoet”. Ook Eindhovenaren stonden op de Dam om mee te demonstreren. Wij waren benieuwd wat deze Eindhovenaren beweegt en vroegen naar hun verhaal.

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Tessa de Boysere (26)

Foto: Tessa de Boysere

“Op maandag besloot ik last minute toch naar de demonstratie op de Dam te gaan. Ik was sinds het incident met George Floyd in Amerika al heel de week veel ermee bezig. Ik wilde nu dan ook echt mijn gezicht laten zien. Er fysiek zijn in plaats van alleen het te denken. Ik wil graag mijn solidariteit laten blijken en dus stapte ik in de auto en ben ik gegaan.”

Ontroerend

“Het was heel ontroerend om te zien hoe respectvol iedereen met elkaar omging. Het was echt heel peaceful, ondanks dat we een gezamenlijke woede hadden. Ik vond het ook echt mooi om te zien dat er mensen van alle kleuren bij waren. Dus ook mensen van privilege die echt het verschil kunnen maken. Sommigen hadden zo’n goede leuzen op hun bord gemaakt dat ik echt dacht ‘wow, jij bent je echt goed bewust van de situatie.”

Veel mee bezig

“Ik ben altijd al veel met dit onderwerp bezig, maar in de laatste week heb ik zoveel kennis opgedaan door het gesprek aan te gaan met mensen om mij heen. Ik wilde weten wat er in iemand omging, van mijn buurman tot vrienden. Heel inspirerend! Ik was voorheen vaak voorzichtig met uitspraken omdat ik bang was niet goed geïnformeerd te zijn. Ik merk dat veel mensen je al snel een aansteller vinden als je je mening niet goed kunt beargumenteren. Door alle info die ik via onder andere social media vind, kan ik mezelf veel beter onderbouwen wanneer ik mij hierover uitspreek.”

Vergaar kennis

Tot slot hoop ik dat meer mensen, en ook Eindhovenaren, zichzelf educaten op dit gebied. Het is je eigen verantwoordelijkheid om jezelf bewust te maken van racisme en niet alleen van die van je gekleurde vrienden bijvoorbeeld.”

Minke IJzer (22)

protest dam
Foto: Minke IJzer

“Ik ben zelf twee keer per jaar in Amerika, daar werk ik ook. Ik hoorde afgelopen dagen van vrienden over de situatie die daar steeds meer uit de hand liep. Zo sprak ik een vriend (die zwart is) die een rubberen kogel in zijn kuit heeft gehad. In Los Angeles geldt een avondklok, tussen 18.00 en 6.00 uur mag niemand naar buiten. Mijn vriend was toevallig buiten op de fiets en kreeg ineens die rubberen kogel. Zijn hele kuit ligt nu aan flarden. Toen ik dat hoorde, ging er een knop om. Ik moest en zou bij de demonstratie op de Dam aanwezig zijn, hoe dan ook.”

Geen statement kunnen maken

“Ik vond het erg mooi om te zien wat er gebeurde op de Dam, zoals de krachtige toespraken. Toch heb ik het gevoel dat ik niet echt een statement heb kunnen maken. Voor mijn idee verandert er namelijk niet veel. Want wat kunnen we daadwerkelijk doen? Misschien is er wel een revolutie voor nodig en moeten we meer actie ondernemen.”

Diepgeworteld probleem

“Het is voor mij niet de eerste keer dat ik meedoe aan een demonstratie. Op mijn vijftiende was ik voorzitter van de politieke partij Eindhoven Young & United. We deden aan veel protesten mee en daar bereikten we ook echt iets mee. Nu voelt het anders. Dit probleem zit zo diepgeworteld in de maatschappij. Vooral de krachten bundelen is belangrijk nu.”

Steentje bijdragen

“Ik denk dat er meer bewustzijn in de politiek moet komen, daar zit een groot deel van de oorzaak. Niet alleen hier, maar over de hele wereld. Als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen, dan doe ik dat.”

Sahra Mahamed (27)

Foto: Sahra Mahamed

“Als persoon vind ik het sowieso belangrijk om een verschil te maken. Maar als persoon van kleur met mijn Somalische achtergrond vind ik het extra belangrijk want dit raakt mij ook persoonlijk. Ik ben er altijd al veel mee bezig, maar nu wilde ik meer doen dan een Facebookpost eraan wijden. Om mensen extra bewust te maken. Ik wil niet stilzitten maar juist mijn stem laten horen.”

Positieve ervaring

“Het is de eerste keer dat ik meedeed aan een black protest. Ik heb het als heel positief ervaren, er was in het algemeen een goede vibe onderling.  Er waren ook veel Eindhovenaren aanwezig, ik was echt onder de indruk. Ik maakte me wel een beetje zorgen om het coronavirus. Gelukkig had ik ruimte om mij heen en stond iedereen daar op afstand. Alleen kon ik zo helaas niet goed horen wat er op het podium gezegd werd. Maar dat maakte mij niet veel uit, ik vond het belangrijker om daar op de Dam te staan. Ik was daar, voor mijn mensen.”

Onveilig gevoel

“Ik heb helaas zelf ook veel racisme ervaren. Zo werd ik tijdens Koningsdag een keer ‘refugee’ genoemd op de Kleine Berg. Ik voelde mij heel oncomfortabel en onveilig, ik ben toen maar weggelopen.”

Informeren

“Gelukkig heb ik nu fijne mensen om mij heen en voel ik mij vrijwel altijd veilig in Eindhoven. Als mensen een onbedoelde verkeerde opmerking maken over mijn uiterlijk bijvoorbeeld, probeer ik ze juist te informeren. Zo kunnen we van elkaar leren. Mijn boodschap? Be aware, be awoke, question everything.”

Brenda Pattipeilohy (30)

Foto: Brenda Pattipeilohy

Brenda had graag op de Dam gestaan, maar kon er helaas niet bij zijn. “Ik baal dat ik niet aanwezig kon zijn in Amsterdam. Maar zoals muziekartiest Lizzo laatst zei: “Do not feel guilty for not occupying every lane.” Het is niet alleen aanwezigheid tijdens een demonstratie, maar ook dat je praktiseert wat je denkt en zegt.”

Iets meer mee doen als stad

“Ik vind protesteren een hele goede manier. Maar als het niet bij een individu past, mag dat ook want er zijn genoeg andere belangrijke manieren! Ik zou het geweldig vinden als Eindhoven als internationale en urban stad hier ook wat mee zou doen. Niet alleen geweldig zou ik het vinden, ik vind het ook een verantwoordelijkheid. Niet nu, maar gisteren. En eigenlijk: altijd. Zelfs in coronatijd kan iets creatief en veilig plaatsvinden.”

Genoeg is genoeg

“Ik denk dat we globaal met z’n allen moeten duidelijk maken dat genoeg, genoeg is. De moord op George Floyd (RIP) is weer één van de zoveel moorden die wordt gepleegd op zwarte mannen, transpersonen en vrouwen. Worden zij niet vermoord, dan lopen zij helaas kans onterecht in het rechtssysteem te belanden. Daarbij: al dit onrecht gebeurt niet alleen in Amerika. Behalve politiegeweld, machtsmisbruik en etnisch profileren hebben helaas genoeg mensen van kleur te maken met alledaags racisme. Luister naar je collega, vriend, kennis, familievriend, buurtbewoner van kleur. Al is dat verborgen in een ‘leuke grap’, of een woord of uitspraak dat per ongeluk wordt gebruikt. Of als ik door mensen niet gezien word als gelijke, als een echte Eindhovense bijvoorbeeld.”

Luister naar elkaar

“Het kan zijn dat er mensen zijn die nu een naar gevoel krijgen van wat ik nu vertel en denken ‘ach meid, houd toch je kop. Dit gezeik weer.’ Mijn vraag is of we bij zo’n ongemakkelijk gevoel toch even een momentje voor onszelf kunnen pakken en onszelf willen afvragen: ‘Waarom denk ik dit? Waarom voel ik dit? Waarom reageer ik zo? Wat weet ik wel en wat weet ik niet hierover?’ Als je het niet voor de ander wil doen, doe het dan voor jezelf. Het is zo zonde om je perspectief te behouden waar die al is. Ik denk namelijk dat de ongemakkelijke gevoelens of emoties een uitnodiging zijn van onszelf om op onderzoek te gaan en ons heel ver kunnen brengen in verbinding met elkaar. Maar om daar te komen moeten we wel elkaars pijn en verdriet erkennen. Inleven, ècht luisteren naar elkaar. We moeten allemaal anti-racist zijn.”

Lees ook:

9 x binnenkijken bij de goedkoopste woningen die nu te koop staan in Eindhoven

Waar we vorige week nog een kijkje namen bij de duurste huizen, gaan we nu juist spieken bij de goed...
down town gourmet market

Jaaa: het allereerste dumpling-restaurant van Eindhoven opent en wel heel snel!

Begin jij ook al te watertanden bij de gedachte van een dumpling-restaurant in Eindhoven? Dan hebben...
Eindhoven terrassen

De Eindhovense terrassen gingen open en wij gingen kijken (video)

Na maanden in tuinen, op balkons en in parken te hebben doorgebracht met ons biertje, mochten we van...
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.