Moeten rookpauzes onder werktijd ingehouden worden op het loon?

Door Ankie de Turck 14 mei 2019

Maar liefst 18 procent van de Nederlanders vindt dat rokers minder loon zouden moeten krijgen dan niet-rokers, omdat zij de maatschappij meer geld kosten. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.062 Nederlanders naar gezondheid op het werk. Maar liefst 47 procent van hen heeft het liefst dat de werkgever roken onder werktijd geheel verbiedt. Wat vinden de rokers op onze redactie?

Rookpauzes

Rookpauzes blijken een bijzonder heet hangijzer onder werkend Nederland. Zo vindt meer dan twee derde van de ondervraagden dat rookpauzes standaard onbetaald zouden moeten zijn. Daarnaast zegt ongeveer de helft (46 procent) dat niet-rokers meer vrije dagen verdienen, omdat zij geen rookpauzes nemen. Opmerkelijk is de grote groep rokers die het met beide stellingen eens is: 41 procent van hen stemt in met onbetaalde rookpauzes en 16 procent gunt niet-rokende collega’s meer vrije dagen. Vince Franke van Acties.nl: “Ik kan me voorstellen dat het als niet-roker kan frustreren wanneer je collega’s die wel roken, meerdere keren per dag naar buiten ziet gaan voor een sigaretje. Ik denk dat onbetaalde rookpauzes hierin wel uitkomst kunnen bieden.”

Bij ons op de redactie

We roken zelf niet (meer), dus we vroegen het aan enkele rokende collega’s op de redactie. Wat blijkt? Een onbetaalde rookpauze is niet heel populair. Een van de argumenten is dat je als niet-roker ook regelmatig een luchtje mag scheppen om je gedachten even te verzetten. Aan één stuk doorwerken zou namelijk niet goed gaan voor je concentratie. Wat ons betreft een prima beredenering! Wat vind jij?

Lees ook:

MAG DAT: je lege chipszak bij het plastic afval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...
hond los in auto

MAG DAT: autorijden met een hond los naast je in de auto?

Wij Eindhovenaren nemen onze trouwe viervoeters graag mee op pad. Terwijl we de zoveelste hond zagen...

MAG DAT: zelf een ‘verboden fietsen te plaatsen’ sticker op je raam plakken?

Je hebt ze vast weleens gezien (of misschien heb je er zelf een): bordjes of stickers achter het raa...

adv.