Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: een deurbel met camera bij je voordeur plaatsen in Eindhoven?

Door Chloë van der Smitte 9 april 2020

Handig hoor, de deurbel met een klein cameraatje en spreekfunctie. Ben je niet thuis (hoewel die kans nu erg klein is) als de pakketbezorger langskomt? Je krijgt vanzelf een melding wanneer hij voor de deur staat en aanbelt. “Zet maar in de garage”, roep je in je telefoon. En klaar is kees, geen briefje op de mat met dat je je pakketje moet ophalen bij de buren. Maar mag dat eigenlijk wel? Een videodeurbel gebruiken? Wij zochten het voor je uit.

Om maar gelijk met de deur(bel) in huis te vallen: Ja, het mag. Maar toch is er kans dat je met jouw nieuwe gadget privacyregels overschrijdt.

Openbare weg

Met jouw videodeurbel is er een grote kans dat je -een deel van- de openbare weg filmt. Voor zo’n deurbel gelden daarom dezelfde regels als voor particuliere bewakingscamera’s. Een basisregel is dat je de camera voor huiselijk gebruik mag inzetten. Probeer daarbij het zicht op de openbare weg zoveel mogelijk te beperken. Dit heeft allemaal met de privacywetgeving te maken. Het inzetten van de deurbel met camera is dus echt alleen voor huiselijk gebruik. Dit houdt in dat je opnames mag maken om af te wegen of je de deur al dan niet opent, niet om buren of voorbijgangers te gaan bespioneren.

Gebruik van opnames

En verder? Je moet van tevoren aangeven dat je filmt bij de voordeur, zodat mensen die aanbellen op de hoogte zijn. Zo kunnen ze nog voorkomen dat ze in beeld staan. Dit kan bijvoorbeeld met een bordje of een sticker. Zo kan de pakketbezorger kiezen of hij wil aanbellen, of liever wil aankloppen. Om de privacyregels zoveel mogelijk na te leven, moet je goede keuzes maken over het gebruik van mogelijk opnames. Je mag de beelden absoluut niet verspreiden en respecteer in ieder geval de privacy van anderen door gezichten wazig te maken wanneer je opnames bewaart.

Nieuwsgierige buurman?

Mocht je het idee hebben dat de buren hun deurbel met camera meer voor entertainment dan voor praktische doeleinden gebruiken? Dan raadt de Autoriteit Persoonsgegevens aan om eerst even zelf met de buren te gaan praten. Komen jullie er samen niet uit? Schakel dan de buurtbemiddeling in. Mocht dit allemaal niet lukken,  dan kun je altijd nog een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Lees ook:

Mag dat: aluminiumfolie bij het plasticafval gooien?

Wij Eindhovenaren zijn een kei in afval scheiden. We weten dat etensresten in de groene bak moeten e...

Mag dat: keukenpapier en servetten door de wc spoelen?

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen ...

Mag dat: zoveel huisdieren hebben als je wilt in Eindhoven?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...

adv.