Handig: 7 x tips tegen uitglijden op de fiets

Door Ankie de Turck 23 januari 2019

Zo, Koning Winter heeft zijn gezicht laten zien. Enorme files, vertraagde treinen en gladde wegen tot gevolg. En dat laatste kan behoorlijk gevaarlijk zijn voor fietsers, zeker in de woonwijken waar niet gestrooid is. Of op het 18 Septemberplein met die fijne stenen. Voor automobilisten zijn er anti-slipcursussen, maar hoe zit dat als je met de fiets naar het werk of school rijdt? Wij geven je zeven tips, zodat jouw kans op een uitglijder een stuk minder wordt!

<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶

We gaan véél te langzaam

Hoe langzamer je fietst, hoe minder stabiel je bent. Dit is natuurlijk geen startsein om een wedstrijdje te sprinten, maar zet een tandje bij en je bent stabieler. Dus pas je snelheid aan de weersomstandigheden aan, maar blijf wel op een goed tempo rijden. 

Zachtere fietsbanden

Als je wat lucht uit je banden laat lopen, wordt het bandoppervlak op de weg groter. Daardoor krijg je meer grip. Als je veel fietst, kun je er zelfs over nadenken om winterbanden voor je fiets aan te schaffen. Check voor de zekerheid ook of het profiel van je banden nog goed genoeg is en kijk of er geen steentjes tussen zitten. Steentjes zorgen ervoor dat je makkelijker uitglijdt. 

Fiets niet door het spoor van een ander

In het spoor van je voorganger fietsen, superslim toch? Nou.. eigenlijk kan zo’n platgereden spoor verraderlijk glad zijn! Als je jouw eigen spoor maakt, heb je meer grip op de weg. Kijk wel uit dat je niet te dicht bij de rand van de weg of stoep fietst. Anders lig je alsnog op de grond.

Zet het zadel lager

Als het zadel van je fiets te hoog staat, is dat lastig met op- en afstappen. Maar dat is niet de enige reden. Als je opeens moet remmen of begint te glibberen op de weg, is het fijn als je met je voeten bij de grond kunt. Op deze manier heb je je benen als back-up.

Fietsen in een zware versnelling


Het lijkt een goed idee om in een zo licht mogelijke versnelling te fietsen. Maar het is slim als je juist voor een zwaardere versnelling kiest. Daardoor ga je rustig trappen en blijft je fiets stabieler. Ook bij een elektrische fiets werkt dit zo. Zet niet de maximale ondersteuning aan, anders raak je de controle kwijt.

Verkeerd remmen

Als het nat of glad is, moet je voorzichtig zijn met het gebruik van je voorrem. Er bestaat dan het gevaar dat je slipt of uit balans raakt en valt. Als je een bocht nadert, is het het beste om geleidelijk je snelheid te verminderen en niet in de bocht te remmen.

Let op met op- en afstappen

Veel ongelukken gebeuren omdat fietsers niet oppassen met op- en afstappen. Zorg ervoor dat je compleet stilstaat, voordat je van je fiets stapt. Met een elektrische fiets is het beter als je de ondersteuning aanzet als je op je fiets zit. Anders gaat ‘ie er vandoor.

Lees ook:

Sneeuw Eindhoven

De leukste filmpjes van Eindhoven in de sneeuw

  Het is begonnen, de 'grote' code geel sneeuwstorm in Eindhoven. We hebben op Instagram de eerst...
Mag dat

Caravan voor de deur en in je blote niksie rondlopen: 10 x de best gelezen MAG DAT?

De een leeft het liefst strikt volgens de regels, een ander vindt dat regels er vooral zijn om te br...
<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.