Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Open Monumentendag 2020 in Eindhoven: dit is het alternatieve programma

Door Chloë van der Smitte 29 juli 2020

Binnenkijken in bijzondere gebouwen waar je normaal nooit komt; dat is wat je tijdens Open Monumentendag kunt doen. Dit jaar gaat het net even anders. Door de coronamaatregelen komt de organisatie met een alternatief programma. 

Architectuurcentrum Eindhoven is druk bezig geweest om met een aangepast programma te komen. Gelukkig wordt het gezien als een ‘culturele acitviteit’ en niet als evenement, waardoor sommige onderdelen toch door kunnen gaan, mits de coronamaatregelen in acht worden genomen. Zo kun je dit jaar een kijkje nemen in een van de mooiste monumenten van Eindhoven: DOMUSDELA.

Kleinschalig opgezet

René Erven, coördinator van Architectuurcentrum Eindhoven en voorzitter van comité Open Monumentendag Eindhoven: “Na een paar maanden in onzekerheid te hebben gezeten, zijn we blij dat het alsnog door kan gaan. Het is nu kleinschaliger opgezet dan voorgaande jaren, zo is er maar plek voor in totaal honderd mensen tijdens de rondleidingen en fietstochten. In de DOMUSDELA verwachten wij over de hele dag zo’n duizend bezoekers. Voorheen hebben we zo’n drie-tot vijfduizend bezoekers mogen ontvangen tijdens de Open Monumenten Dag, een aanzienlijk verschil. Toch zijn we erg blij dat het doorgaat, al dan niet met een aangepast alternatief programma.”

Tekst loopt door onder de fotos

Een van de thema's is de geschiedenis van het Stadhuis, ter ere van het honderdjarig bestaan van Eindhoven. Dit is een luchtfoto van het Stadhuis in 1938. Foto: Open Monumentendag 2020 / Archief gemeente Eindhoven
Luchtfoto van het Stadhuis in 1961. Foto: Open Monumentendag 2020 / Archief gemeente Eindhoven
Luchtfoto van het Stadhuis in 1969. Foto: Open Monumentendag 2020 / Archief gemeente Eindhoven

Alternatief programma

In Eindhoven vinden de evenementen op 13 september plaats. Zo worden er wandeltochten georganiseerd, architectuurfietstochten én is er open huis bij DOMUSDELA. Dit is het volledige programma:

Stadswandeling

  • In het jaar dat Eindhoven 100 jaar bestaat, wordt de ontwerp- en bouwgeschiedenis van het stadhuis van Eindhoven besproken. Er verschijnt een brochure en de VVV zal op Monumentendag een aantal stadswandelingen verzorgen. Deze zal langs het Stadhuis, via Stratumseind en Sint-Catharinakerk naar DOMUSDELA gaan. Meer informatie volgt op 1 september.

Open huis DOMUSDELA

  • Met de coronamaatregelen in acht, opent DOMUSDELA de deuren voor het grote publiek. Er mogen uiteraard niet te veel mensen tegelijkertijd toegelaten worden. Ook is er een eenrichtingsroute gemaakt die start bij de ingang aan de Tramstraat. Verder is het belangrijk dat je anderhalve meter afstand houdt en bij klachten thuisblijft. De deuren zijn open van 11.00 tot 17.00 uur.

Fietstocht Stadhuisplein – Strijp-S

  • René Erven verzorgt zelf een exclusieve architectuurfietstocht die start op het Stadhuisplein en eindigt op Strijp-S. Hij woont op Strijp-S en volgt hij alle ontwikkelingen daar op de voet. Vanaf 1 september kun je je aanmelden voor de fietstocht, meer details volgen dan ook.

Fietstocht Stadhuisplein – TU/E

  • Ook Paul Groenendijk verzorgt die dag een architectuurfietstocht, deze start op het Stadhuisplein en eindigt op de campus van de TU/e. Paul Groenendijk is architect en publicist. Hij schreef onder meer de gids: Eindhoven Architectuur Stad die onlangs verscheen. Ook hier kun je je vanaf 1 september voor aanmelden via de website van Architectuurcentrum Eindhoven.

Lees ook:

drukkerij vrijdag monument

Gaaf: Eindhoven heeft er twee nieuwe monumenten bij

In deze bizarre tijden, is het altijd fijn om ook positief nieuws te horen. En dat hebben we: Eindho...

Mysterie opgelost: daarom is Eindhoven niet de hoofdstad van Brabant

Best gek eigenlijk, als je erover nadenkt. Waarom is Den Bosch de hoofdstad van Brabant en niet Eind...
spoor psv stadion

Overlastmeldingen toegenomen: deze 10 Eindhovense wijken springen eruit

Iedereen vertoefde de afgelopen maanden ‘braaf’ in Tuinesië en Balconia. Veel mensen leren hun buren...

adv.