Oei! Flink meer mensen met de ziekte van Lyme in Eindhoven

Door Ankie de Turck 11 mei 2018

Het aantal mensen met de ziekte van Lyme is de afgelopen jaren fors toegenomen, ook in Eindhoven. Sinds 1994 is het aantal gevallen van deze ziekte in onze stad met bijna een factor vijf gestegen!

Vooral deze periode kan het raak zijn. Mensen trekken er op uit voor een wandeling of fietstocht door de natuur. Dit is volgens een woordvoerder van Tekenradar een moment om extra te controleren op teken. Die zijn namelijk vooral in de lente en zomer actief in natte natuurgebieden.

In heel Nederland meldden zich het afgelopen jaar ruim 25.000 mensen zich na een tekenbeet met een ring- of vlekvormige huiduitslag, het eerste teken van de ziekte van Lyme. De kleine zwarte beestjes bijten zich vast in je huid en voeden zich met bloed. Door het speeksel van het beestje kan het de bacterie overdragen die Lyme veroorzaakt.

Toename

De toename van het aantal teken in Nederland is volgens Kees van den Wijngaard, onderzoeker van het RIVM, een van de belangrijkste redenen voor de toename van het aantal mensen met Lyme.  Dat er meer teken zijn is ook in Eindhoven te merken. In 1994 kregen 32 mensen op de 100.000 inwoners de ziekte van Lyme. Inmiddels is dat gestegen tot 156,40, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM die op tekenradar.nl zijn gepubliceerd.

Plekjes op het lichaam

Heb je kinderen? Dan is het helemaal raadzaam om die de komende periode aan het einde van de dag even na te kijken. De favoriete plekken van teken op het lichaam zijn: liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Wil je meer weten over teken en wat te doen bij een tekenbeet? Check deze pagina dan om alles over teken te lezen.

adv.