Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken: 9 x dit is wat de nieuwe milieustraat in Acht uniek maakt

Aangeboden door Cure afvalbeheer 7 juli 2020

De milieustraat aan de Metsulaan sloot zaterdag definitief de poorten, maar… op maandag 6 juli ging de spiksplinternieuwe milieustraat aan de Achtseweg in Acht open. De openingstijden, toegang en regels blijven hetzelfde, maar verder is er heel veel anders én innovatief vooral. De milieustraat in Acht is veel ruimer en moderner van opzet en is logistiek gezien veel effectiever ingericht. Een kortere doorlooptijd dus. En… zo’n beetje alles wat je hier ziet is gemaakt van gerecycled materiaal. Wij vonden nóg meer zaken die onze nieuwe milieustraat zo bijzonder maken.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Er is plek voor heel veel auto’s

Milieustraat Acht
Foto: indebuurt
Milieustraat Acht
Foto: indebuurt

De tijd dat het verkeer de Kanaaldijk en de Gabriël Metsulaan blokkeerde is voorbij. Deze nieuwe milieustraat is heel ruim en groots opgezet. De entree heeft een klein beetje iets weg van de wachtrij voor een attractie in een pretpark. Wanneer je door de poort gaat met je auto of fiets, kom je op een opstelstrook terecht. Daar is plek voor ruim zestig auto’s en op het terrein zelf is het ook lekker breed, dus je rijdt, loopt en fietst elkaar niet in de weg.

Er zijn twee routes

Milieustraat Acht
Routes Foto: indebuurt
Milieustraat Acht
Routes Foto: indebuurt
Milieustraat Acht
Route A Foto: indebuurt

De afvalstromen zijn over twee routes verdeeld zodat je je afval beter en sneller kunt scheiden. Wanneer je aankomt vraagt een medewerker je wat je bij je hebt en zo kan hij of zij je vertellen welke route je het beste kunt nemen.  Het is makkelijker om bij de containers te komen en je hoeft niet om te draaien wanneer je ergens anders moet zijn. Je komt uiteindelijk overal langs. Route A is voor onder andere textiel, kunststof, matrassen, tapijt, bankstellen, metalen en dakbedekking.

Nog een rondje

Langs route B ligt een aantal stortvakken voor onder andere groenafval, grond, schoon puin, bouw- en sloopafval en verschillende soorten hout. Je kunt hier makkelijk met de auto en aanhanger inrijden om je afval te storten. Aan route B ligt ook het inleverpunt voor Klein Chemisch Afval, asbest en grote elektronische apparaten. Ben je na route B iets vergeten op route A? Dan rij je gewoon nog een keer rond.

De beheerder heeft een uitkijktoren

Milieustraat Acht
Het kantoor van de opzichter Foto: indebuurt
Milieustraat Acht
het uitzicht van de opzichter Foto: indebuurt

Er staan twee gebouwtjes op het terrein. De ene, achteraan is nog niet klaar en wordt het hoofdkantoor van Cure. Het andere staat vooraan en heeft een heel groot raam. Dit gebouw is het kantoor van de dienstdoende beheerder en fungeert als uitkijktoren. Vanaf hier is er vrij zicht over het hele terrein. Dus mocht het te druk worden, is een bak bijna vol, of iemand heeft assistentie nodig dan kan het meteen worden opgelost.

Bijna alles is wat je ziet is gemaakt van gerecycled materiaal

Milieustraat Acht
Foto: indebuurt

Beide gebouwen op het terrein zijn trouwens gemaakt van gerecyclede materialen. Zo zijn in de muren en plafonds jeans en matrassen verwerkt en was het hout voor de wanden oorspronkelijk pallethout. Niet alleen de gebouwen zijn trouwens duurzaam, maar ook de straatstenen op de parkeerplaats en de betonnen zijwanden langs de routes zijn grotendeels ‘tweedehands’. De rijplaten voor de containers waar de vrachtwagens op rijden, zijn gemaakt van gerecycled plastic.

Er is een aparte plek om zand te storten

Milieustraat Acht
Zandstort Foto: indebuurt

Wanneer je zand wilt storten kun je dat hier kwijt. Je hoeft het niet eerst in een bak te scheppen, maar je gooit het op de berg. Heel handig! De medewerkers van de milieustraat voeren het later af.

Hier is plek voor acht ton hout

Milieustraat Acht
Houtstort Foto: indebuurt

Ook je gebruikte hout hoef je niet in een bak te gooien, maar je kunt het kwijt op deze hoop. Persrollen verpulveren het steeds, dus er kan hier acht ton hout worden gestort, in plaats van steeds één container.

Je schuift het zo de bak in

Milieustraat Acht
Handige kleppen Foto: indebuurt
Milieustraat Acht
Het bordes Foto; indebuurt

Je hoeft geen trap meer op met je bankstel zoals aan de Metsulaan het geval was. Via het enorme ‘bordes’ gooi je het zo naar beneden in een bak. Aan de randen hangen handige kleppen van traanplaat. Als je die uitklapt kun je je spullen er zo overheen laten glijden en in de bak gooien.

Er is een schaarlift

Milieustraat Acht
Foto: indebuurt

 

Milieustraat Acht
Foto: indebuurt

Sommige materialen moeten droog worden aangeleverd nadat ze de milieustraat verlaten. Matrassen bijvoorbeeld. Daarom is er een schaarlift aangebracht. De container, die van boven dicht is komt hierop te staan, wordt omhoog geschoven en je kunt er vanaf het bordes inlopen om je matras erin te leggen.

Er is een unieke chemische opslag

Milieustraat Acht
Chemisch Afval station Foto: indebuurt
Milieustraat Acht
Foto: indebuurt

Deze milieustraat heeft een unicum in Nederland: een station om je chemisch afval af te geven. Vanaf de balie zorgt een medewerker dat je verfresten en andere gevaarlijke stoffen worden gesorteerd en in een van de vier speciaal daarvoor gemaakte containers wordt opgeslagen. En helemaal veilig. Wanneer bijvoorbeeld brand uitbreekt in de opslag, kan dit nooit overslaan op andere delen van het terrein. De containers zijn zelfs bestand tegen ontploffingen.

Toegang en openingstijden

De nieuwe milieustraat is geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 13.00 tot 19.00 uur, op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De milieustraat is gratis toegankelijk voor inwoners van gemeente Eindhoven op vertoon van een stadspas voorzien van pasfoto. Meer info de website van Cure Afvalbeheer.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Cure afvalbeheer. Meer over Cure afvalbeheer ontdekken?

Cure afvalbeheer dienstverlening

Geopend08:30 - 17:00

Lodewijkstraat 3, Eindhoven

Bekijk meer:dienstverlening
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶
  • Wil jij een 'Nieuw in Eindhoven' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Eindhoven.

adv.