Niet gluren bij de buren of liggen op drempels: 9 x de gekste regels in Eindhoven
Ben jij eigenlijk wel die brave Eindhovense burger die je denkt te zijn? Dan moet je deze regels echt even…
Lange zomeravonden zijn in zicht; alle klokken moeten binnenkort worden aangepast naar de zomertijd. Hoe zat het ook alweer? Gaat de tijd voor- of achteruit?
First things first: in de nacht van zaterdag 27 maart op zondag 28 maart 2021 gaat de zomertijd in.
De klok zet je die nacht een uur vooruit. Goed om te weten: er is een ezelsbruggetje voor. In het voorjaar gaat de tijd vooruit. Je moet die nacht een uurtje slaap inleveren, maar je kan ’s avonds ook langer buiten zitten.
Schrijf het alvast in jouw agenda: in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober gaan de klokken weer achteruit.
Op je iPhone gaat jouw klok automatisch een uur vooruit en de klok aan de muur verzetten is ook niet heel ingewikkeld. Maar ja, de klok op de Sint Catharinakerk moet toch ook echt een uurtje vooruit. Wordt dit met de hand gedaan of gebeurt dit automatisch? Laurens Mulkens, beheerder van de Sint Catharinakerk, legde het ons al eerder uit: “Dit gebeurt niet met de hand, maar automatisch. Het uurwerk van de kerk wordt met een elektromotor één uur verschoven, die is namelijk gekoppeld aan de atoomklok.” Aha!
Weet je nog dat we misschien geen wintertijd zouden krijgen? De Europese Commissie wilde vanaf 2019 de halfjaarlijkse wisseling tussen zomertijd en wintertijd afschaffen. Toch moesten we de klokken nog wel blijven verzetten, want het voorstel kreeg geen instemming van de lidstaten. In april 2021 wordt er opnieuw naar het voorstel gekeken. Als het voorstel wél wordt doorgevoerd, mag elk land uit de EU zelf bepalen of ze voor altijd in zomertijd blijven of toch de klok een uurtje terugzetten.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken