Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gelukkig: de bouw van zo’n 200 huurwoningen aan de Willemstraat gaat door!

Door Chloë van der Smitte 30 september 2019

We kondigden het al eerder aan: er komen 188 nieuwe huurwoningen aan de Willemstraat bij het gebied van Van de Ven & Co en het Vogelzangterrein. Helaas kwamen eerder dit jaar veel Eindhovense bouwprojecten op losse schroeven te staan door de verwachte stikstofuitstoot. Maar er is goed nieuws: de huurwoningen mogen komen!

Eind mei veegde de Raad van State het zogeheten stikstofplan van tafel. Tot dan toe kregen bouwplannen groen licht als uiteindelijk de toegenomen uitstoot van stikstof zou worden gecompenseerd. Maar de rechter besloot dat dit stikstofplan te weinig bescherming bood voor de natuur. Het gevolg? De toekomst van honderden bouwprojecten werd ineens onzeker, ook in Eindhoven.

Tekst loopt door onder de foto

bouw willemstraat
Een impressie van de bouwplannen op het Vogelzangterrein in Eindhoven met op de voorgrond de Willemstraat. Foto: Burgland Real Estate

Risico nemen

Dit zorgde voor veel zorgen binnen het Eindhovense stadsbestuur, juist omdat de stad wil groeien en veel projecten in de pijplijn zitten. En dus besloot wethouder Yasin Torunoglu om toch door te bouwen. De gemeente neemt hiermee het risico dat de plannen alsnog sneuvelen bij de rechter, lezen we in het ED.

Tekst loopt door onder de foto

bouw willemstraat
Hier zie je waar de nieuwe woningen straks komen te staan aan de Willemstraat. Foto: Burgland Real Estate

Geen vertraging oplopen

Wethouder Yasin legt uit: “De maatschappelijke druk om te bouwen is zo groot dat we niet alle projecten on hold willen zetten.” Om welke plannen het precies gaat, wil Torunoglu niet zeggen. Wel werd duidelijk dat de gemeenteraad de twee bouwplannen aan de Willemstraat (Vogelzang- en Van de Ven-terrein) gewoon kan vaststellen.

Tekst loopt door onder de foto

bouw willemstraat
De parkeerplaats die straks ruimte moet maken voor de bouwplannen. Foto: Studio040

De parkeerplaats gaat weg

De bouw van 188 huurwoningen aan de Willemstraat kan dus beginnen, er komen 42 eengezinswoningen en 146 appartementen. Waarom mag dit project wel gebouwd worden en andere (nog) niet? De gemeente meldt dat uit onderzoek is gebleken dat de bouwklus niet voor extra uitstoot van stikstof zorgt. De parkeerplaats die nu nog op de plek van de bouw staat, moet nu ruimte maken voor de woningen. Dat zorgt er straks voor dat er minder stikstof in de lucht komt. Het zou daarmee ook geen schade kunnen veroorzaken aan natuurgebieden in de omgeving zoals het Leenderbos.

De Eindhovense gemeenteraad moet komende week nog definitief instemmen met de bouw.

Lees ook:

Experiment van Albert Heijn Strijp: ga jij bewegen, dan eet je gratis!

Je hebt nu wel een hele goede reden om eens van die bank af te komen. Je kunt er namelijk toffe aanb...
sander den dekker

5 x de sportiefste fitgirls en krachtpatsers van Eindhoven

Spierbonken, krachtpatsers en fitgirls domineren tegenwoordig de social mediakanalen. Natuurlijk won...
Tapijtcentrum Nederland

Toen in Eindhoven: dat mooie pand aan de kop van het kanaal

In 201o brandde een van de mooiste panden van Eindhoven af. Aangestoken zeggen sommigen. Een ongeluk...

 

adv.