Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er komen drie demonstraties voor en tegen zwarte piet tijdens de intocht van Sinterklaas

Door Chloë van der Smitte 13 november 2019

Tijdens de sinterklaasintocht van aankomende zaterdag, komen er drie demonstraties voor en tegen zwarte piet. Daarnaast staat de gemeente Eindhoven ook nog demonstraties op woensdag 13 en vrijdag 15 november toe. Dat liet burgemeester Jorritsma weten in een toelichting aan de gemeenteraad.

Het gaat om demonstraties van vijf actiegroepen ‘Kick Out Zwarte Piet’ (KOZP) (zaterdag), ‘Eindhoven Kan Het’ (zaterdag), Pegida (woensdag en zaterdag), ‘Eindhoven Handhaaft Zwarte Piet’ (vrijdag) en de actiegroep ‘Sinterklaasfeest Als Traditie’ (zaterdag).

Vrijheid van meningsuiting

Jorritsma staat de demonstraties toe omdat hij vindt dat ‘vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie niet voor niets verankerd zijn in onze grondwet en in onze samenleving’. Hij stelt wel strikte voorwaarden aan de demonstraties in overleg met het OM en de politie. Uitgangspunten daarbij zijn ‘een veilig en ordentelijk verloop van de intocht van Sinterklaas’ en een ‘veilig en ordentelijk verloop van eventuele demonstraties’.

Strikte voorwaarden

Een van de voorwaarden is dat de demonstranten op de plek moeten blijven die daarvoor is aangewezen door de gemeente. Ook moeten de actiegroepen zelf zorgen voor toezichthouders: zij moeten in de gaten moeten houden dat het niet uit de hand loopt. Daarnaast moeten actiegroepen de politie waarschuwen als er ongeregeldheden dreigen te ontstaan. Verder mogen KOZP en Pegida geen dikke stokken en staven bevestigen aan spandoeken. Of de andere groep dat wel mogen, is vooralsnog onbekend.

Waar?

De demonstraties vinden zaterdag op verschillende plekken in Eindhoven plaats. Pegida krijgt zaterdag plek op het Havenhoofd. ‘Eindhoven Kan Het’ en ‘Kick Out Zwarte Piet’ hebben driehonderd meter verderop een plek toegewezen gekregen op de kruising van de Kanaaldijk-Noord met de Tongelresestraat. Beide demonstraties zijn niet ver van de plek waar Sinterklaas en zijn pieten aankomen per boot, aan de Kanaaldijk. De derde demonstratie zaterdag, die van ‘Sinterklaasfeest als traditie’, is in Woensel op de hoek van de Doctor Cuyperslaan met de Winston Churchilllaan.

De dagen vóór de intocht, woensdag en vrijdag, zijn er nog twee demonstraties. Op woensdag is dat Pegida, op vrijdag gaat de actiegroep ‘Eindhoven Handhaaft Zwarte Piet’ de straat op. Van die laatste twee acties is nog niet bekend waar die plaatsvinden.

Bron: ED.nl / Studio40

Lees meer over de intocht van sinterklaas:

sinterklaas eindhoven

Alles over de sinterklaasintocht in Eindhoven en omgeving 2019

Vol verwachting klopt ons hart: nog even en de goedheiligman en zijn pieten zetten weer voet op Nede...
Intocht Sinterklaas Eindhoven 2018

Zwarte piet is dit jaar voor het laatst te zien bij de intocht in Eindhoven

"Een mooi sinterklaasfeest organiseren voor álle kinderen in de stad", klinkt de boodschap van de bu...
Sinterklaas

Uittip: we kunnen op bezoek bij Sinterklaas in de Steentjeskerk!

Het is bijna zover: we kunnen naar het Sinterklaashuis! Van dinsdag 19 november tot en met woensdag ...

 

Meer over

Nieuws

adv.