Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eindhovense Reza hoeft geen eindexamens meer te doen: ‘Het lijkt te mooi om waar te zijn’

Door Chloë van der Smitte 26 maart 2020

Als je op de middelbare school zit, werk je zo’n beetje de hele bovenbouwperiode toe naar de Centrale Examens. Maar wat als vlak voor die laatste, belangrijkste toetsen blijkt dat je ze helemaal niet hoeft te maken? Dat overkomt nu álle eindexamenscholieren in Nederland, nadat minister Slob dinsdagmiddag 24 maart bekend maakte dat alle CE’s geschrapt worden. We spraken met Reza Sofie (15) over deze uitzonderlijke situatie.

Reza zit in 4 vmbo-t aan het Christiaan Huygens College, locatie Olympia. Ze was bij haar vriend Jeroen toen ze dinsdag het nieuws hoorde. “Ik kreeg een appje van mama waarin ze een artikel doorstuurde over het nieuws. Ze zei dat ik echt geluk had. Ik kon het zelf niet meteen geloven, het leek te mooi om waar te zijn.”

Niet te vroeg juichen

Ze checkte meteen haar groepsappjes met klasgenoten of zij ook al van het nieuws hadden gehoord. “Het nieuws verspreidde zich meteen als een lopend vuurtje. Iedereen reageerde superblij en opgelucht. Toen het nieuws in de middag ook echt bevestigd werd, heerste er een feestelijke sfeer onder iedereen. Ze leken gelukkiger dan ooit. Ik ben zelf nog wat voorzichtig daarin, ik wil niet te vroeg juichen.”

Nog een paar toetsen

Reza legt uit dat ze nog wel een paar toetsen moet maken. “Ik moet er nog een inhalen en verder moet iedereen nog vier toetsen maken. Deze cijfers zijn nodig om de uiteindelijk uitslag te bepalen. Het is nog de vraag of we deze toetsen op school moeten maken of vanuit huis, daar horen we binnenkort meer over. De kans is groot dat we het thuis moeten doen, maar dat lijkt mij ook wel vreemd. Ze worden dan waarschijnlijk mondeling afgenomen. Ik vraag me af of sommige mensen dan niet gewoon het antwoord gaan opzoeken op internet. Het is even afwachten hoe het loopt.”

Tekst loopt door onder de foto

reza
Foto: Reza Sofie

Goed vooruitzicht

Gelukkig staat Reza er goed voor, de kans is groot dat ze dus slaagt. “Dat geeft wel een fijn gevoel. Ik heb wel twee vijven, voor wiskunde en geschiedenis. Maar daar tegenover staat dat ik voor andere vakken wel hoge cijfers heb, dus daar maak ik mij niet te veel zorgen over. De enige ‘hobbel’ die ik nog zie is mijn proefwerk voor wiskunde. Ik ga daar natuurlijk nog heel hard voor leren. Zodra dat achter de rug is en ik definitief te horen krijg dat ik geslaagd ben, hang ik de vlag uit.”

Geen ‘eindgevoel’

Het enige wat ze wel jammer vind, is dat ze niet echt een ‘eindgevoel’ heeft. “Ik heb zonder dat ik het wist mijn laatste schooldag al gehad, op 6 maart. Ik heb ook nog spullen in mijn kluisje liggen bijvoorbeeld. Ook weet ik niet of ik mijn klasgenootjes nog zie, er is geen eindexamenstunt en de vraag is of er nog een eindgala komt. Ik zou het heel jammer vinden als gala niet doorgaat, dat was wel iets waar ik heel erg naar uitkeek.”

Vervolgstudie

Gelukkig heeft Reza wel nog iets anders om naar uit te kijken: haar vervolgopleiding Fashion Internationaal aan het Summa College. “Ik heb een tijd terug al intake gedaan en ben nu een van de 26 leerlingen die de opleiding mag gaan volgen, daar heb ik dus heel veel zin in.”

En tot die tijd? “Ga ik heel veel Netflixen, YouTube kijken en met mijn hamster Pedro spelen”, vertelt Reza lachend.

Lees ook:

eindhoven stad winkelen koopzondag

5 x deze dingen doet elke Eindhovenaar op dit moment

Het is een gekke tijd: scholen zijn dicht, straten zijn leeg en een gezellig hapje en drankje met vr...
Frits Philips

Maak van je kind een echte Eindhovenaar met één van deze namen

Eindhovenaren met een kindje op komst staan voor een belangrijke keuze: welke naam geven we de baby?...

adv.