Bucketlist voor Eindhovenaren: 15 x deze dingen moet je gedaan hebben
Toerist, expat, student of al heel je leven Eindhovenaar: sommige dingen móet je gewoon gedaan hebben als je in Eindhoven…
Zoek je een nieuwe huurwoning in Eindhoven, dan ben je duurder uit dan vorig jaar. De huurprijzen in de vrije sector in Eindhoven zijn de laatste tijd gestegen. Dat blijkt uit de cijfers van huurwoningplatform Pararius.
Sinds begin 2022 stijgen de huurprijzen op jaarbasis minder hard. Toch lag de gemiddelde vierkantemeterprijs aan woonoppervlakte in het laatste kwartaal van vorig jaar hoger dan in dezelfde periode in 2021. Alleen in de provincie Drenthe daalde die prijs met 1 procent.
Aangezien onze stad niet in Drenthe ligt, steeg bij ons die gemiddelde prijs. In Eindhoven was een nieuwe huurder in het vierde kwartaal van 2022 een gemiddeld bedrag van 17,91 euro kwijt per vierkante meter. Dat is een stijging van 6,7 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021. Toen was de gemiddelde huurprijs 16,79 euro per vierkante meter.
Dus als een huurwoning 60 vierkante meter groot is, betaalde een nieuwe huurder in Eindhoven eind vorig jaar 1.074,60 euro. Eind 2021 was dat bedrag nog 1.007,40 euro. Als je het vergelijkt met Breda en Tilburg, betaal je in Eindhoven meer. In Breda was je in het laatste kwartaal van 2022 namelijk 15,69 euro per vierkante meter kwijt. In Tilburg moest je 15,49 euro dokken. Dat was in 2021 nog 15,52 euro in Breda en 14,33 euro in Tilburg.
Hoogste en laagste stijging
Wat opvalt in de cijfers is dat de gemiddelde hoogste huurstijging per vierkante meter niet in een grote stad plaatsvindt, maar in Hoofddorp. Daar steeg de prijs met 24 procent vergeleken met een jaar eerder. In Amsterdam lag de prijsstijging op 11 procent. De stad Groningen kende met 0,3 procent de kleinste stijging.
Het aantal vrijesectorhuurwoningen dat vrijkomt, is al verschillende kwartalen aan het dalen, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. “In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam staan er minder woningen te huur, omdat particuliere verhuurders zich genoodzaakt voelen om hun huurwoningen te verkopen. De reden is dat verhuren straks niet meer winstgevend voor ze is.” Zo zijn er dus minder huurwoningen, terwijl er juist meer mensen op zoek zijn naar een huurhuis. “Dat zorgt ervoor dat de huurprijzen in steden flink stijgen”, aldus Jasper.
In onze gids
Populaire rubrieken