Nomineren maar! Welke Eindhovenaar verdient een mooi kerstgeschenk?
Je kent ze vast wel: Eindhovenaren die in 2022 iets bijzonders hebben gedaan. Welke stadsgenoot verdient het om dit jaar…
‘Did you know that letting your hair blow in the wind is a crime in Iran?‘ Deze tekst met illustratie schijnt de komende tijd op de gevel van de Stadhuistoren om vrouwen in Iran steunen. Een initiatief van Sophia uit Eindhoven.* “Mijn oma is bang om dingen te vertellen aan de telefoon.”
De ouders van Sophia komen uit Iran en vluchtten tijdens de Iraanse revolutie naar Nederland. Volgens haar zijn wij de eerste Brabantse stad met zo’n lichtprojectie. “Eindhoven is een internationale stad en heeft de grootste Iraanse community van Brabant. Veel Iraniërs werken bij ASML en Philips of volgen een studie bij de TU Eindhoven. Daarom is solidariteit van de gemeente Eindhoven belangrijk. De mensen voelen zich zo gehoord.”
Samen met gemeenteraadsleden Tjeerd Ritmeester (PvdA) en Gisèle Mambre (GroenLinks) kreeg Sophia de projectie van de grond. “In Amsterdam, Rotterdam en Arnhem maakten de gemeenten al een statement. Ik ben zo dankbaar dat onze gemeente nu ook laat zien dat Eindhoven aan de goede kant staat”, zegt ze.
“De laatste drie maanden leven we in een achtbaan”, vertelt Sophia. Ze legt uit dat ze eerst dagelijks contact had met haar oma en tante, maar dat is nu weg. “De Iraanse overheid heeft het internet in Iran deels afgesloten. Daardoor kunnen mensen daar moeilijk informatie en beelden naar buiten brengen, bijvoorbeeld op social media zetten.”
Nu spreekt Sophia haar familie een stuk minder: zo’n één keer in de drie weken bellen ze via Whatsapp. “Mijn oma is bang om dingen te vertellen aan de telefoon, omdat ze afgeluisterd kan worden. Laatst vertelde mijn tante dat een van haar vrienden bij een protest is doodgeschoten. Daar zijn geen woorden voor… Wat kun je in zo’n situatie tegen iemand zeggen?”
Tekst loopt door onder het bericht >
Sophia vertelt dat vrouwen in Iran niet mogen fietsen of deelnemen aan studies. “Je kan en mag jezelf niet zijn. Als je homo of lesbisch bent bijvoorbeeld, krijg je de doodstraf.” Volgens Sophia controleert de zogeheten moraalpolitie elke dag bij vrouwelijke studenten of hun hoofddoek en kleding de haren en huid goed bedekken. “Je mag ook geen make-up of nagellak dragen. Als je de regels niet volgt, kunnen ze je meenemen in een busje en moet je ergens verplicht een leerprogramma volgen over hoe je je kleedt. Vrouwen krijgen daar geen water en geen eten. Het is een angstaanjagende situatie.”
In september overleed de 22-jarige Iraanse vrouw Mahsa Amini, nadat ze werd gearresteerd omdat haar hoofd niet voldoende bedekt zou zijn. Daarom zijn in Iran en wereldwijd protesten tegen het regime.
Volgens Sophia doen vooral veel jonge vrouwen en mannen mee aan de protesten. “In Iran zijn er in alle lagen van de bevolking protesten en stakingen, door studenten, professors en arbeiders.” Ze vertelt dat haar neefje meedeed aan een protest op school, waarbij klasgenoten werden opgepakt. “Ze werden wel vrijgelaten, maar raakten hierdoor getraumatiseerd.” Sophia zegt dat zelfs in Nederland Iraniërs bang zijn voor ‘de lange arm van Teheran’.
Ze is blij met de wereldwijde steun voor Iran. Zo waren in Eindhoven al protesten, maar ook in New York en andere wereldsteden. Nu komt daar de projectie bij. “Eindhoven lijkt zo klein in de wereld, maar het betekent veel. Voor de mensen in Iran voelt het als steun.”
De projectie is onderdeel van de wereldwijde campagne Orange The World, waarbij ook Eindhovense gebouwen oranje kleuren. De campagne vraagt hiermee aandacht voor geweld tegen meisjes en vrouwen.
Tot en met vrijdag 9 december tussen 19.00 en 22.00 uur is de geprojecteerde tekening met tekst te zien op de Stadhuistoren. Om de dag wisselen de projecties voor Orange The World en Iran elkaar af.
*De achternaam van Sophia is bekend bij de redactie. Op haar verzoek hebben wij de volledige naam niet vermeld.
In onze gids
Populaire rubrieken