Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij: wij mochten naar binnen bij het eerste ‘groene’ ABN AMRO kantoor op de Vestdijk

Door Chloë van der Smitte 25 juni 2019

Yes! Eindhoven heeft een primeur te pakken: het allereerste, duurzame kantoor van ABN AMRO. Eindhoven heeft niet alleen het een na grootste ABN-pand, het is óók de stad om te pionieren op gebied van duurzaamheid en technologie, legt productontwikkelaar Choi Mi Chung uit. “We hopen bezoekers te inspireren met ons kantoor mét een verhaal.”

Waar je eerst het gevoel had een nogal kille wachtkamer van de dokterspraktijk binnen te stappen, heeft het interieur nu meer weg van een warme, hippe huiskamer. Er is een koffiecorner, een leestafel met boeken over Eindhoven en de wanden zijn versierd met toffe decoratie. Wat ook meteen opvalt: de Digital Service Bar. Nee, hier kun je (nog) niet via een drone een lekkere cocktail bestellen, maar wel direct mobiel- of internetbankieren.

Kantoor met een verhaal

Choi nodigt ons uit voor een rondleiding door het gebouw. Werkelijk álles wat je ziet is of gerecycled, of circulair (items die nog een tweede leven kunnen krijgen hierna) of hergebruikt. We komen er al snel achter dat er over elk minuscuul dingetje is gedacht, tot aan de duurzame bloempotten aan toe. “Alles vertelt een verhaal, dat zet aan tot denken.” legt Choi ons uit. “We hopen dat bezoekers nieuwsgierig worden, en – natuurlijk – ons voorbeeld gaan volgen.”

Tekst loopt door onder de foto

abn amro
De koffietafel bij ABN AMRO. Foto: indebuurt

Oude pallets & gerecycelde flessen

Choi neemt ons verder de ‘huiskamer’ in. “De koffiecorner is gemaakt van oude pallets, de meubels van oceaanplastic en de wanddecoratie van gerecyclede plastic flessen of oude kleding”, vertelt Choi. Een concept dat tot in de puntjes is uitgevoerd. Want ook de vloer (een duurzaam ‘nepparket’), deurmat (ook weer gemaakt van gerecycled materiaal) en zelfs oude koffiekopjes zijn hergebruikt. “De kopjes hebben we opnieuw geglazuurd. Mensen in een sociale werkplek hebben ze versierd voor ons.”

We stoppen even bij een andere grote tafel. “Deze is gemaakt van de oude balie. Misschien herkennen klanten ‘m nog wel. Een mooi voorbeeld van hoe we onze oude meubels weer nieuw leven inblazen.”

Tekst loopt door onder de foto

abn amro
Links de koffiecorner met de handgeschilderde kopjes, rechts de oude balie die hergebruikt is. Foto: indebuurt

Oude aandelen als inspiratie

De rondleiding neemt ons de trap op, naar boven. We zien een chill loungehoekje, met een enorme moswand.” Echt mos. Het is zo bewerkt – met biologisch afbreekbare middelen – dat het mooi groen blijft en geen water nodig heeft. Een experiment, we moeten nog zien of het werkt. En zie je het patroon op de moswand? Dat is geïnspireerd op de papieren aandelen van vroeger.” We lopen een kantoortje binnen en daar hangen ze. We zien ‘onze’ Daf en Philips er tussen staan. Verrassend!

Tekst loopt door onder de foto

abn amro
Links de moswand, met een oude kantoorstoel. Rechts de oude papieren aandelen. Foto: indebuurt

De tour eindigt beneden in de glazen kas The Workshop. “Hier gaan we straks workshops verzorgen over duurzaamheid in eigen huis en digitaal bankieren bijvoorbeeld. De kas is ook weer helemaal circulair: de onderdelen kun je simpel uit elkaar klikken zodat het hierna makkelijk een nieuwe bestemming kan krijgen.”

 

Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt

Meer over ABN Amro ontdekken?

ABN Amro banken

Sint Trudoplein 7, Eindhoven

Bekijk meer:banken

Lees ook:

Duurzaam hip: Sustainable fashion shoppen in Eindhoven

Je wilt er een beetje hipperdepip bijlopen en het liefst ook nog zonder schuldgevoel. Gelukkig ben j...
Anna van den Berg

Leuk volgens local Anna: ‘Eindhoven heeft eigenlijk best veel groen’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont én leeft, kent vaak de allerleukste ...
Vestdijk ontwerp

En zo gaat de Vestdijk eruit zien: een groene oase

Het wordt zowaar een klein paradijsje... Het voorlopig ontwerp voor de Vestdijk is af en de tekening...
Vestdijk van bovenaf

De Vestdijk, hoe staat het er nu mee? We namen een kijkje van bovenaf!

Nu de Vestdijk voor een groot deel weer open is, gingen we eens van bovenaf kijken hoe het er op dit...

adv.