Alles wat je wilt weten over de vaccinatie tegen meningokokken in Eindhoven

Door Ankie de Turck 19 september 2018

Vaccinatie tegen meningokokken; wie heeft het er niet al eens over gehad? Met vrienden, familie of wellicht met de huisarts? Vanaf 1 oktober 2018 worden alle veertienjarigen gevaccineerd. Maar wat als je niet bij die doelgroep hoort? Kun je je dan laten vaccineren? Klopt het dat er niet voldoende vaccinaties zijn? Hoe zit dat in Eindhoven? De belangrijkste informatie voor jou in een aantal vragen en antwoorden.

Wat is meningokokken / meningokokkenziekte?

Nieneke Gomarus van de GGD legt uit: “Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte die je kunt krijgen van een bacterie: de meningokok. Daar zijn verschillende types van: meningokokken types A, C, W en Y. De kans om een meningokokkeninfectie te krijgen is nog steeds erg klein, maar om verdere toename van de ziekte te voorkomen is vaccineren belangrijk. De bacterie meningokokken kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Je wordt dan in enkele uren erg ziek.”

Wat zijn de symptomen?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zette de symptomen op een rij: plotseling hoge koorts, suf, hoofdpijn, niet tegen licht kunnen, misselijk, braken, een zere en stijve nek, vooral als je je hoofd voorover buigt. Soms komen er hele kleine, rode of paarse vlekjes in de huid. De vlekjes kunnen niet weggedrukt worden. Ze zijn zo groot als een speldenknop.

Bij baby’s zijn de klachten: slaperig, drinkt slecht, huilt snel en anders dan normaal, begint te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

Waarom is meningokokken nu zo actueel?

Nieneke: “Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. Vanaf half september ontvangen jongeren, geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte.”

Oudere tieners en peuters

Daarna komt een volgende groep tieners aan de beurt. Nieneke: “In 2019 krijgen ook jongeren van 14 tot 18 jaar een uitnodiging voor de vaccinatie. Peuters van 14 maanden krijgen sowieso het vaccin via het Rijksvaccinatieprogramma.”

Waarom wordt deze doelgroep gevaccineerd?

Nieneke: “De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee de ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.”

Wat als je buiten de doelgroep valt?

“De kans om ziek te worden is nu nog erg klein. Als je je kind tóch graag wil laten vaccineren, neem dan contact op met het reizigersspreekuur van de GGD, een vaccinatiecentrum of de huisarts. De vaccinatie is dan niet gratis.” De kosten liggen rond de €60,-.

Hoe zit het met baby’s en kwetsbare ouderen?

Volgens de GGD is ervoor gekozen om jongeren van 14 tot 18 jaar te vaccineren om henzelf te beschermen, maar óók om zo het dragerschap in de hele bevolking te verminderen en daarmee de kans op ziekte bij de rest van de bevolking.

Klopt het dat er niet genoeg vaccins zijn?

“Ja, dat klopt”, legt Hans van Vliet van het RIVM uit aan RTL Nieuws. “We hebben gewoon bij lange na niet voldoende vaccins in ons land om iedereen te voorzien van een prik.” Een vaccin maken duurt tussen de één en drie jaar.

Hoe zit het in Eindhoven?

Onze stad valt onder de GGD Brabant-Zuidoost. Een woordvoerder laat ons weten: “We merken dat ouders nu meer vragen stellen over de vaccins. Vooral als het gaat om kinderen die nu buiten de landelijke campagne vallen. De ouders willen hun kinderen dan natuurlijk ook beschermen.”

Of er in onze regio ook een tekort is? “Daarbij moet je onderscheid maken tussen twee verschillende vaccinaties. De inentingen vanuit de campagne zijn geen probleem, dat is allemaal geregeld. Maar als je zelf een vaccin wil halen en er dus ook zelf voor wil betalen, valt dat in de andere categorie. Er is nu een beperkte beschikbaarheid aan vaccins. Mensen kunnen dus niet met duizenden tegelijk bij ons aankloppen: daarvoor zijn te weinig inentingen beschikbaar. We bekijken de vraag naar inentingen per week en bestellen aan de hand daarvan. Het is dan altijd de vraag of de leverancier hieraan kan voldoen. Dat is dus iedere week verschillend”, legt de woordvoerder van GGD Brabant-Zuidoost uit.

Wanneer wordt in Eindhoven gevaccineerd?

De tieners die een oproep hebben gekregen in Eindhoven zijn 10 en 11 oktober aan de beurt. Op 10 oktober in de Sporthal Eckart tussen 15.30-17.30 uur. Op 11 oktober in het Eindhoven Indoor Sportcentrum van 16.00 – 17.30 uur.

Meer of andere vragen?

Meer lezen kan op deze website vol vragen en antwoorden van het RIVM.

Lees ook:

Fysiotherapie en Manuele Therapie van Eijk

Van heilgymnastiek naar dry needling: 50 jaar Fysiotherapie van Eijk!

Feest bij Fysiotherapie van Eijk in Eindhoven! Dit jaar vieren zij hun vijftigste verjaardag en dat ...
Tandarts Eindhoven

Dit zijn fijne tandartsen volgens Eindhovenaren

Een bezoekje aan de tandarts, bij de meeste mensen staat die niet met een hartje omcirkeld in de age...

adv.