Eindhovense kinderen krijgen jodiumpillen, voor bij een kernramp

Door Arno de Natris 28 september 2017

Vanaf komende maand krijgt iedereen in Eindhoven die jonger is dan 18 jaar een pakketje pillen thuisgestuurd. Nee, we gaan niet aan de drugs of aan de viagra. Het zijn jodiumpillen voor het geval dat één van de kernreactoren, die relatief dichtbij Eindhoven staan, ontploft.

Nou is de kans op een ontploffing of een andere ramp wel heel erg klein, benadrukken de verschillende overheden. Maar áls er iets gebeurt, dan moeten we voorbereid zijn. Wie heel dichtbij bijvoorbeeld Doel, Tihange, Borssele of Mol woont krijgt sowieso de pillen.

In een iets groter gebied daaromheen (100 kilometer) krijgen alleen kinderen de jodiumpillen. Zij hebben meer kans op schildklierkanker áls er (veel) straling vrijkomt. De veelbesproken reactoren van Tihange en Doel liggen beide op zo’n 110 kilometer (als je er via de kortste route naar toe zou wandelen) van Eindhoven. Mol is net over de grens in België en dus een stukje dichterbij. Daar ligt een onderzoeksreactor.

Distributie in Eindhoven

Vanaf volgende maand krijgen Eindhovense kinderen de jodiumpillen die hen moeten beschermen tegen radioactief jodium. Waarschuwing van de gemeente: ga nou niet die pillen meteen slikken. Je zou het moeten horen van de overheid als de hel losbarst en je moet gaan slikken. “De kans op een ongeval met een kernreactor is zeer klein.”

Oja, val je niet in de doelgroep maar vind je het wel een goed idee om wat van die pillen op voorraad te hebben? Ze zijn gewoon bij de drogist en apotheek te krijgen. Wie écht voorbereid wil zijn: lees de tips op crisis.nl.

adv.