Mijke is onze kerstengel: ‘Ze geeft mensen met niet-aangeboren hersenletsel een stem’

Kerstengel Mijke Ulrich
Mijke (links) kreeg een kerstgeschenk van indebuurt-redacteur Nathalie. Foto: indebuurt Eindhoven

Deze decembermaand vroegen we op indebuurt welke Eindhovenaren in 2022 iets bijzonders hebben gedaan voor een ander. Er kwamen mooie inzendingen binnen, waarvan één in het bijzonder. Mickel Adams nomineerde Mijke Ulrich (45) uit Eindhoven, omdat ze veel betekent voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Nathalie van indebuurt sprak met Mijke af om haar in het zonnetje te zetten. De verrassing: een verwenpakket en een heuse kerstengeltrofee. Bij zijn nominatie schreef Mickel: “Deze dame weet door haar inzet, studie en eigen ervaring en idealisme mensen met niet-aangeboren hersenletsel en afasie een stem te geven. Door haar herstelvisie en uitrol van een zelfontworpen cursus, door haar inzet en lezingen in het land, door haar ideeën en oog voor de mens achter patiënt. Ook geeft zij begeleiding bij rondleidingen van deze personen bij het Van Abbemuseum in Eindhoven. Juist daarom verdient zij deze nominatie.”

“Wat lief”, reageerde Mijke toen Nathalie zijn boodschap voorlas. “Ik ken Mickel via LinkedIn en hij zet anderen altijd in het licht.” Wat ze vindt van de nominatie? “Het is een compliment, een veer in je reet”, zegt ze met een lach. “Fijn dat wat ik doe ook iets betekent voor Eindhoven.”

Leven na hersenbloeding

Misschien komt Mijke je bekend voor. Ze won in 2021 de Shakingtree Award, een prijs voor mensen die zich op een positieve manier inzetten voor verandering in de zorg. Zelf werkte Mijke jarenlang in de zorg. In 2006 kreeg ze een hersenbloeding en keek ze de dood in de ogen. “Ik ben zelfs dood verklaard door een arts”, vertelt ze. Nu helpt Mijke anderen om het leven op te pakken na een revalidatie. “Je leert in het revalidatiecentrum opnieuw lopen en fietsen, maar niet hoe je weer gaat leven.”

Als voorbeeld noemt Mijke haar eerste keer stappen na de hersenbloeding. “Ik ging gillend naar buiten door alle prikkels. Ook liep ik met een rollator en mensen keken me aan. Dat leer je niet in het revalidatiecentrum.” Mijke bedacht daarom een cursus om ‘gelijkgestemden’ te helpen. Daarnaast geeft ze rondleidingen bij het Van Abbemuseum voor mensen met afasie. Dat is een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel. Zo kun je bij afasie moeite hebben met lezen, schrijven en spreken.

Geen beperkingen, maar nieuwverworven talenten

“Artsen zeggen na een hersenbloeding vaak: ‘Je zal nooit meer de oude worden’. Dat is zo’n domper”, zegt Mijke. Ik ben gaan kijken naar wat ik wél kan. Dat noem ik mijn nieuwverworven talenten. Misschien zit die baan er niet meer in en kun je niet meer autorijden. Er zijn dingen die je niet meer kan, maar maakt dat dat je niet meer meetelt in de maatschappij? Het leven kan ook mooi zijn met de beperkingen die je hebt.”

Zelf moest Mijke allerlei alledaagse dingen opnieuw leren. “Ik heb mezelf bijvoorbeeld getraind in wijn drinken (dat vond ze niet meer lekker, red.) en de prikkels van een concert aangaan. Ook ben ik begonnen met koken. Daar komt veel plannen bij kijken. Het is steeds vallen en opstaan.” Zo ontstond het idee voor de cursus, die Mijke in coronatijd uitwerkte. “Ik dacht: wat ik kan, kunnen anderen ook.”

Blik in de toekomst

Als ervaringsdeskundige geeft Mijke samen met twee trainers de cursus Revalideren doe je zelf, maar niet alleen. Deze zomer was er een pilot en in de lente van 2023 start de training bij revalidatiecentrum Reade in Amsterdam. Hier leren mensen met hersenletsel tijdens meerdere bijeenkomsten hoe ze hun leven weer op de rit krijgen. “We doorlopen alle stappen: van ervaringen delen met anderen tot een blik in de toekomst. De cursus is gericht op empowerment. Hoe kijk je de toekomst in? Samen kijken we naar de doelen van de revalidant en welke stappen nodig zijn om die te bereiken. Misschien zegt iemand wel: ik loop en fiets weer, maar wil ook bungeejumpen. Hoe pak ik dat aan?”

Verandering zorg

Mijke ziet graag dat er een verandering komt in het zorgsysteem. Volgens haar is het belangrijk om mensen niet te zeggen wat ze moeten doen, maar naar ze te luisteren. “Een dokter heeft over een hersenbloeding gelezen, maar het niet zelf meegemaakt. Ik hoop dat het normaal wordt dat mensen voor revalidatie ook terecht kunnen bij een geschoolde professionele ervaringsdeskundige. Iemand die hen helpt bij plannen, communiceren en revalideren. Hun hart openen, leren relativeren. Ik wil hierin een start maken.”

Mijke hoopt dat ze de cursus in de toekomst in het revalidatiecentrum in Eindhoven kan geven. “Eindhoven is erg vooruitstrevend op high tech-gebied, maar in de zorg zijn we zo truttig. Ik ga niet met pensioen totdat ik die cursus hier kan aanbieden. Dat is mijn missie.”

Met Denk aan Elkaar slaan indebuurt en acht krantentitels de handen ineen door op verschillende momenten in het jaar verhalen en initiatieven in het zonnetje te zetten. Ons doel is om mensen met elkaar te verbinden. De kerstengelen-actie is de tweede in de reeks nadat we in oktober tijdens de Week tegen de Eenzaamheid vriendschappen vierden.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Kerst Eindhoven

Ga naar “Kerstboom inleveren in Eindhoven: hier doe je dat”

Kerstboom inleveren in Eindhoven: hier doe je dat

Kerstboom inleveren Eindhoven
Ga naar “Dit zijn ze dan: de allermooiste kerstbomen van Eindhoven”

Dit zijn ze dan: de allermooiste kerstbomen van Eindhoven

Allermooiste kerstboom
Ga naar “Surprise! Deze lezers staan altijd voor anderen klaar en werden nu zélf verrast”

Surprise! Deze lezers staan altijd voor anderen klaar en werden nu zélf verrast

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “AARDAPPELEN 1+1 gratis”

AARDAPPELEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “PAPRIKA 1+1 gratis”

PAPRIKA 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “ERU SMEERKAAS 1+1 gratis”

ERU SMEERKAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker bloedafname”

Medewerker bloedafname

 • Diagnostiek voor U
 • Parttime

Topper

Ga naar “Ochtendmedewerker parttime”

Ochtendmedewerker parttime

 • Olympia
 • Parttime
Ga naar “SPOED: Management Assistent gezocht!”

SPOED: Management Assistent gezocht!

 • Cibeo
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Office Assistent”

Office Assistent

 • Walters People
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Parttime voedingsassistent”

Parttime voedingsassistent

 • Aethon
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Lampegatse Optocht 2023”

Lampegatse Optocht 2023

 • 18 februari 2023
carnaval 2022
Ga naar “Club Craft: The Dark Arts”

Club Craft: The Dark Arts

 • 4 februari 2023
Bierfestival EindhovenBierfestival Eindhoven
Ga naar “Koningsnacht en Koningsdag in Eindhoven”

Koningsnacht en Koningsdag in Eindhoven

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Koningsdag 2022Koningsdag 2022
Ga naar “Van Moll Fest 2023”

Van Moll Fest 2023

 • Van 8 jul t/m 9 jul
Bier drinkenBier drinken
Ga naar “Art Eindhoven”

Art Eindhoven

 • Van 4 feb t/m 5 feb
Klokgebouw Eindhoven