Zoveel kinderen zijn er in Eindhoven wel en niet gevaccineerd

Door Arno de Natris 3 juli 2018

Die prikjes, hè. Ze beschermen je kinderen tegen ziektes als de bof, mazelen en rode hond. Dan maar even huilen… Maar lang niet ieder kind heeft alle vaccinaties gekregen. Hoe zit dat in Eindhoven?

In Eindhoven zijn er net iets minder kinderen ingeënt. 89,3 procent van alle tweejarigen heeft alle prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma gehaald. En daarmee zit Eindhoven iets onder het landelijk gemiddelde dat net iets boven de negentig ligt.

Maar een klein percentage van de peuters heeft helemaal geen inentingen gekregen. Het gaat om 3,7 procent van de Eindhovense kinderen.

Biblehoven?

‘We’ zitten dus iets onder het gemiddelde, maar hier zijn veel meer kinderen ingeënt dan in christelijke gemeenten zoals Urk, Barneveld of Rhenen. Daar had een kwart tof meer nog geen enkel prikkie.

LocalFocus zette de gegevens van het Rijksvaccinatieprogramma op de kaart. Zo doet Eindhoven het ten opzichte van andere gemeenten:

Baarmoederhalskanker

En dan is er nog die andere vaccinatie, voor meisjes van 14 jaar. het gaat om die inenting tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. In Eindhoven was in 2017 47,8 van de 14-jarige meisjes ingeënt. Dat percentage is flink gedaald sinds 2011, toen nog 52,8 procent de vaccinatie kreeg. Zie ook het kaartje

Kleine opmerking:Het percentage ingeënte kinderen wordt in het voorjaar gemeten. Er wordt voor deze cijfers telkens gekeken naar het aantal op dat moment gevaccineerde (ongeveer) veertienjarige meisjes, op basis van het geboortejaar. Dat betekent voor dit jaar bijvoorbeeld dat op maart 2018 is gekeken naar het aantal meisjes geboren in 2003 dat op dat moment alle HPV-injecties gehad hebben

Meer over

Gezondheid

adv.