Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fase rood in Eindhovense ziekenhuizen: dit betekent het

Door Chloë van der Smitte 26 oktober 2020

In Brabantse ziekenhuizen geldt vanaf vrijdag 23 oktober fase rood. Dit is afgekondigd door het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), aldus Brabants Dagblad. We leggen uit wat dit voor jou betekent met betrekking tot de Eindhovense ziekenhuizen.

Fase rood houdt in dat de reguliere zorg wordt afgeschaald om ruimte vrij te maken voor coronapatiënten. Daardoor kun je een telefoontje krijgen van het ziekenhuis dat een afspraak niet doorgaat. Dit gebeurt omdat de ziekenhuizen in onze provincie steeds meer ernstig zieke coronapatiënten moeten opvangen. “De situatie is nu zeer zorgelijk”, aldus een woordvoerder van het Catharina Ziekenhuis aan het Brabants Dagblad. “We moeten meer bedden en personeel vrij maken voor Covid-patiënten. Dat gaat ten koste van de capaciteit van de operatiekamers en verpleging van niet-coronapatiënten. Die zorg moeten we verder afschalen.”

Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis laat weten dat zij een deel van de niet-spoedeisende operaties verschuiven naar een later tijdstip. Acute zorg, spoedoperaties, oncologisch zorg en zorg voor hart- en vaatpatiënten, geplande keizersneden en andere niet uitdeelbare operaties gaan gewoon door. Voor minder urgente operaties zoals knie- en heupoperaties kan de wachttijd oplopen. Patiënten van wie de ingreep moet worden verplaatst, worden gebeld. Poli-afspraken gaan ook door: verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis of heb je een afspraak op de polikliniek of de dagbehandeling? Een bezoek aan het ziekenhuis is veilig, meer daarover lees je hier. Voor vragen over je (geplande) afspraak, kun je hier terecht.

Maxima Medisch Centrum

Ook het MMC heeft aanpassingen gedaan om het ziekenhuis een veilige omgeving te houden. Zo is het bezoekersbeleid aangepast: een patiënt mag nu nog maar één bezoeker per keer ontvangen en maximaal twee bezoekers per dag. Voor de Intensive Care, kraamsuites en palliatieve afdelingen gelden uitzonderingen. In overleg kunnen bezoekersafspraken gemaakt worden. Meer informatie over je bezoek aan het ziekenhuis, je afspraak en behandeling, lees je hier.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer in de coronacrisis dat het Eindhoven ziekenhuis in fase rood zit. In maart was dat ook al zo. Hier lees je wat het voor andere Brabantse ziekenhuizen betekent.

Lees ook:

Twee snelteststraten in Eindhoven geopend: ‘Binnen een kwartiertje de uitslag’

De eerste twee corona snelteststraten zijn gisteren en vandaag (25 en 26 oktober) geopend in Eindhov...
john jorritsma

Burgemeester Jorritsma zoekt Eindhovenaren die iets positiefs doen in deze coronatijd

De coronacrisis raakt ons allemaal. Maar juist in deze zware tijden moeten we positief blijven met z...
sietske aussems

Sietske Aussems had corona: ‘Je weet niet wat je overkomt ‘

Het zou donderdag 1 oktober een feestelijke dag moeten zijn: de officiële opening van Sietske Aussem...

adv.