Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nora en Josine ontwierpen een draagbaar toilet: ‘De naam Poepdoos dekt behoorlijk de lading’

Door Rachèl Sloven 5 juni 2020

Wat doe je wanneer je op zoek bent naar een mobiel toilet dat niet chemisch is en er ook nog leuk uit ziet? Designer Nora Jongen (24) en beeldend kunstenaar Josine Beugels (35) zochten eerst stad en land af, maar besloten er uiteindelijk zelf maar een te ontwerpen. “De coronaregel dat je in juni alleen mag kamperen wanneer je je eigen toilet meeneemt, motiveerde ons om snel een prototype te ontwikkelen.”

Josine maakt tragikomische installaties en performances die elk jaar worden opgehangen aan een ander thema. 2018 was ‘het jaar van het ei’, 2019 ‘het jaar van de dood’ en momenteel leeft ze in ‘het jaar van de poep’. Het dood-thema werd in november afgesloten met ‘Dood en Spelen’, een festival & expositie in het Stroomhuis. Dit jaar link ik alles aan poep, dus dat we juist dit project hebben uitgevoerd is geen toeval.”

Tekst loopt door onder de foto

Josine Beugels
Nora en Josine op de camping Foto: Julia van der Pas

Op de stoep

Nora en Josine werkten al eerder samen op festivals in Josines koffiebootje Zwart Goud, waarmee ze de Europese festivals afreist onder de naam Heet Brood. Misschien ken je haar wel van die tosticaravan vermomd als gigantische broodrooster? “Nora en ik hebben al pratend en tekenend het ontwerp voor de Poepdoos ‘uitgepoept'”, zegt Josine. Het prototype hebben we zelf in elkaar gezet. De stoep bij mij voor de deur, werd omgetoverd tot atelier. Heel coronaproof allemaal.”

Uitbetaald in toiletpapier

“Het allermoeilijkste was het ronde gat”, zegt  Josine. “Het poepgat dus. Uiteindelijk hebben we daarvoor de hulp ingeroepen van Marcel van Kimmenade van Spidersigns. Die heeft een werkplaats met alles erop en eraan. Woody Veneman ontwierp het logo. We betaalden hem uit in toiletpapier. Er hebben eigenlijk zóveel leuke mensen meegewerkt aan dit project. Zonder hen geen Poepdoos.”

Tekst loopt door onder de foto

Josine Beugels
Nora en Josine tjjdens de voorbereiding Foto: Josine Beugels

Onmisbaar onderweg

“Poepdoos was de werktitel, maar hij dekt behoorlijk de lading”, zegt Josine. “Dus toen ‘ie af was besloten we die naam te houden. Waarom iedereen een Poepdoos wil? Je hebt altijd je eigen toilet bij je. Hij is superhandig in je kampeerbusje. Ik gebruik hem zelf vaak als ik met mijn bus naar een andere stad ga en daar blijf slapen. Hij is ook onmisbaar als je onderweg bent en op een parkeerplaats stopt omdat je moet. Dan hoef je de bosjes niet in.”

Josine Beugels
Foto: Josine Beugels

Multifunctioneel

“Bovendien zit hij lekker omdat de bril hoogglans is gelakt. Lekker glad”, gaat Josine verder. “Je behoefte valt in een soort luieremmer met een biologisch afbreekbaar zakje erin. Je gooit er wat zaagsel overheen tegen de geur, deksel erop en klaar! Als je hem wilt legen neem je gewoon het emmertje mee naar een kliko of composthoop en daar gooi je het gevulde zakje in. Geen gedoe met vieze emmertjes poetsen. Verder is het leuk dat je bijvoorbeeld bij vrij kamperen een gat kunt graven waar je hem op zet. Hij heeft geen bodem. Dus als je het emmertje eruit haalt kun je meteen in het gat mikken, terwijl je toch lekker zit. Zaagsel erover en als je vertrekt gooi je het gat weer dicht.”

Kleine oplage

Nora en Josine hebben er vijftig laten maken die je hier kunt bestellen voor € 165,-per stuk. Ligt de Poepdoos straks bij kampeerwinkels in heel Nederland? Josine: “Nee we houden het graag bij deze kleine oplage. De productie doen we namelijk zelf en op deze manier blijft het leuk om te doen. We zijn wel bezig met het ontwikkelen van andere toiletvarianten: een permanente houten composttoilet voor kleine campings en mobiele composttoiletten voor festivals bijvoorbeeld.”

Hier kun je ‘m goed van alle kanten bekijken:

Animatie: Andy Puharich

Lees ook:

Josine Beugels

Leuk volgens local Josine: ‘Met een beetje geluk zie je een ijsvogel’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont én leeft, kent vaak de allerleukste ...
EAST

Restaurant EAST presenteert: een lunchkaart waar de zomer vanaf spat

EAST is, zoals een aantal vaste gasten het noemen: een hidden gem. Een verborgen pareltje in het Inn...
Corinne Heyrman

Corinne Heyrman maakt radio voor eigenwijze ouderen: ‘Ik luister graag naar stemmen’

"Is er al ooit een Eindhovenaar van de week geweest die eigenlijk stiekem Belg is?", vraagt Corinne ...
sietske aussems

Sietske Aussems opent Brainstores: ‘Hier vertellen we het verhaal van Eindhoven’

Het verhaal van Eindhoven vertellen: dat is het idee achter Brainstores dat op 3 juni opent op Strij...

adv.