Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat weten we eigenlijk over Landgoed De Grote Beek?

Door Ankie de Turck 9 juli 2017

Wat weten we eigenlijk over Landgoed De Grote Beek? Dat het vroeger Het Rijkskrankzinnigengesticht was (gelukkig is de naam aangepast.) Misschien denk je dat het nog steeds een afgesloten gebied is waar je niet zomaar naar binnen kunt kuieren. Of twijfel je een beetje of het wel iets is om zomaar te bezoeken. Zonde, want je bent er hartstikke welkom!

Vrijwilligers, bewoners en ex-bewoners laten je graag kennismaken met het landgoed. Je kunt de projecten bezoeken waar ze aan werken en er worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd. Een hartstikke mooie manier om met elkaar in contact te komen. Oké. Maar wat is er dan precies te zien en te bezoeken?

Wandelen

Het is, zoals de naam al aangeeft, een landgoed. En dat betekent dat je er prachtige wandelingen kunt maken. Er zijn verschillende routes te lopen, zoals het PoëZiepad. Wat je zeker niet over moet slaan is het indrukwekkende monument ter nagedachtenis aan de naamloze graven op de oude begraafplaats.

Grote Beek Eindhoven
Foto: Eindhoven in beeld

‘De Tuin’ en de ‘Place to Bee’

Maar er liggen ook verborgen projecten die je tegen zult komen. Zo kun je een kijkje nemen bij de kas op buitenwerkplaats ‘De Tuin’ en bij ‘Place to Bee’. Dat zijn de bijenstallen waar je uitleg kunt krijgen over werksters, darren en de koningin. Natuurlijk kun je de honing ook proeven.

Hangbuikzwijnen en lama’s

De kinderboerderij met een speeltuintje is gegarandeerd een hit bij kinderen. Je kunt er niet alleen kijken naar geitjes, ezels en pony’s; kindjes mogen er ook knuffelen met de konijntjes en soms mag je spelen met de kleine varkentjes. Lama’s zijn er ook. Zo grappig om – buiten de spuuglinie – naar die koppies te kijken.

Een bakkie en een jassie

Landgoed De Grote Beek

Heb je d’r uiteindelijk honger en/of dorst van gekregen? De keuze is reuze. Zo kun je genieten van een lekker broodje in het supermooie Ketelhuis. Je kunt hier trouwens ook je bruiloft vieren of een ander feest geven. we zeggen het maar even. Of je gaat naar de Plaza waar je een bakkie doet in het Beekse Koffiehuis. En als je daar toch bent: er zijn meerdere winkels aan dit plein te vinden. Kun je meteen een cadeautje scoren bij de Bloem- en Kadowinkel of een kekkke jas op de kop tikken bij Jannie’s Kledingboetiek.

Nieuw: Cafeïne Dealers

Jazeker, vanaf nu heeft De Grote Beek ook een eigen koffiebranderij. Hier worden mensen opgeleid om koffie te branden, te verpakken en te zetten. Het Eindhovens Dagblad publiceerde hier een leuk artikel over.

Grote Beek Pop

Landgoed De Grote Beek

En dan hebben we ook nog Grote Beek Pop. Een gratis festival op het landgoed. Op zondag 6 augustus barst de 7e editie los met grote namen als The KIK, Dilana en The Grand East. En ook voor de lokale talenten is er een podium. Het festival is geheel alcoholvrij. En heb je geen zin meer om daarna naar huis te rijden/fietsen/lopen, dan boek je toch een nachtje in Bed & Breakfast Landgoed de Grote Beek? Want jahaa, die hebben ze hier ook!

Echt, ga gewoon eens een kijkje nemen. Je zult aangenaam verrast zijn.

adv.