Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Eindhoven: het Floraplein was ooit een grote zandbak!

Door Anna van den Berg 21 juli 2019

Wie kent ‘m niet, de fontein op het Floraplein? Het is een mooie ‘binnenkomer’ voor iedereen die de stad inkomt vanuit het zuiden. Toen hij werd gebouwd in 1961, maakte dit waterwerkje het plein helemaal af. Wij zochten uit hoe het er voor die tijd uitzag en vonden deze luchtfoto van het ‘zandplein’, ehh…. Floraplein.

Net voor de oorlog in 1939 is de aanleg van het Floraplein begonnen. Het is moeilijk voor te stellen, maar de Leenderweg was toen nog een zandpad en het plein was een veldje met gras en wat bosjes. Midden onder op de foto zie je de eerste statige huizen die in een kwart-cirkel om het veld werden gebouwd. Die nieuwe huizen werden trouwens in de tweede wereldoorlog overgenomen door Duitse soldaten.

Flats in jaren 50 stijl

In het begin van de jaren 50 kwamen aan de overkant van de Leenderweg woonflats te staan. Het plein heeft dan al wel een verharde rotonde, maar er is nog geen fontein te bekennen. Side note: let ook even op de antennes op de daken. Nederland maakte in deze periode op grote schaal kennis met de televisie, en dat gebeurde natuurlijk door Philips.

Tekst loopt door onder de foto

Floraplein
Foto: Eindhoven in Beeld

Mignotfontein

In 1961 is het dan zover: tabaksfabriek Mignot en de Block schenkt Eindhoven de fontein, die vanaf dat moment zo’n herkenbaar onderdeel uitmaakt van het Floraplein. Op de randen van het bassin zijn tekens uit de dierenriem te vinden. Gras netjes bijgehouden, rozen in bloei: zo zag het plein eruit op een zonnige dag in de jaren 70.

Tekst loopt door onder de foto

Floraplein fontein
Foto: Eindhoven in Beeld

Schuimparty

Omdat we het niet kunnen laten, hieronder ook nog wat beelden van de fontein in oranje en paars én eentje verkleed als schuimparty.

Lees ook:

Eindhoven in Beeld

Toen in Eindhoven: dit waren de verkeersregels in 1935

Het is moeilijk voor te stellen, maar ooit reden er nauwelijks auto's op door de Eindhovense binnens...
DAF Verkeerstuin

Toen in Eindhoven: die gave verkeerstuin aan de Boutenslaan

Veel - kuch - wat oudere Eindhovenaren hebben zich nog de benen onder hun lijf getrapt in een DAF-au...
Foto: Bert Jansen
Foto: Tim Hanekamp

adv.