Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Eindhoven: aapjes en vogels kijken bij Animali (met filmpje)

Door Manon Swinkels 31 maart 2019

Kan jij jouw eerste bezoekje aan Animali nog herinneren? Tot 1994 kon je een heleboel dieren bewonderen in Animali Vogel- en Dierenpark. Apen, kangoeroes, poema’s, leeuwen en wel tientallen verschillende exotische vogels. 

De oprichter van het park was Harrie van Dijk, een Tilburgse handelaar in vogels en exotische dieren. In een paar maanden tijd had hij een prachtig natuurterrein aan de Roostenlaan omgetoverd tot dierenpark. Op 10 mei 1951 was het zover. Onder toeziend oog van een select publiek werd het park officieel geopend door burgemeester Kolfschoten. De sleutel van de karakteristieke ingang werd overhandigd door het dochtertje van Harrie van Dijk. Nadat het hek werd geopend, maakte het gezelschap een wandeling door de park.

Niet alleen een dierenpark

Voor wie denkt dat Animali alleen een dierentuin was, heeft het mis. Voor jong en oud was er de hele dag volop te doen. Er was een café-restaurant, een grote speeltuin en een kinderboerderij. Zelfs schildpadraces! En als jouw schildpad won, mocht je die meen naar huis nemen. Best heftig eigenlijk.

Tekst gaat verder onder de video

Overname Animali

Harrie van Dijk kreeg in 1961 een hartaanval, waardoor hij het park niet meer kon runnen. Gelukkig was daar Piet van Diessen, die het stokje overnam. Animali beleefde in de jaren zestig en zeventig het hoogtepunt, maar vanaf de jaren tachtig kreeg het park het zwaar te verduren door concurrentie van andere pretparken.

In 1994 was de koek op. Na het zomerseizoen werd het park gesloten. Van Diessen verkocht het park aan een Valkenswaardse horecaondernemer, die het restaurant tot 1997 voortzette onder de naam ‘Hoeve Bijbeek’. De rest van het park werd openbaar.

Villawijk

Tot aan 2009 heeft het perceel verschillende bouwplannen gekend, maar geen van allen kreeg steun van de gemeente. De bouw van een villawijk wel en in 2011 werden de eerste stenen gelegd. Van het dierenpark zelf is niets meer over dan herinneringen en foto’s. Wel is de iconische ingang van het park in ere gehouden.

Foto: Stichting Eindhoven in Beeld
Foto: Stichting Eindhoven in Beeld
Foto: Stichting Eindhoven in Beeld
Foto: Stichting Eindhoven in Beeld

Lees ook:

Animali Eindhoven

De poort van Animali is weer in ere hersteld. Mét de bekende vogel!

Goed nieuws voor Eindhovenaren met een nostalgische inborst: de poort van Animali is eindelijk in er...
Animali Eindhoven

Jeuj! De poort van Animali wordt opgeknapt en de blauwe vogel komt terug!

Het oude poortgebouw aan de Roostenlaan staat er al jaren een beetje sneu bij. Het voor Eindhoven ic...

adv.