Eindhoven was al best vaak een filmdecor #throwbackthursday

Door Simone Timmermans 4 januari 2018

In Eindhoven is de eerste geluidsfilm van Nederland opgenomen. Lange tijd lijkt het ook de laatste film uit Eindhoven te worden. Willem van Oranje is in 1934 geen groot succes en wordt ook wel de ‘oerflop van de Nederlandse filmgeschiedenis’ genoemd. De afgelopen jaren heeft Eindhoven zich op filmgebied gerevancheerd, de stad is steeds vaker in films te zien en barst van de ambitieuze filmmakers. In welke films kunnen we Eindhoven eigenlijk zien? En is Eindhoven dan ook wel altijd Eindhoven?

Philiwood

Ter ere van de vierhonderdste geboortedag van Willem van Oranje steken grote namen als Heineken en Fentener van Vlissingen veel geld in het project. Philips is ook betrokken bij het maken van de film. Het elektronicaconcern bouwt een aantal verlaten fabriekshallen om tot het Philiwood-complex en aan de Oirschotsedijk ontstaan hele nagebouwde straten van Antwerpen, Brussel en Den Briel. Ook de techniek achter de film is afkomstig van Philips.

De plannen zijn groots, net als het budget. Maar ook met het voor die tijd enorme budget van 40.000 gulden moet zuinig omgegaan worden. Om de veldslagen te kunnen naspelen, zetten de filmmakers voor een schijntje werkloze Eindhovenaren in als figuranten. De spelersgroep bestaat uit enkele acteurs uit het westen van ons land, het merendeel komt uit Brabant. Het gevolg is een film die door het plat Brabants hilariteit opwekt bij filmbezoekers uit andere delen van Nederland.

Dure les voor Philips

Bij de feestelijke première van de film zijn prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina, en de toenmalig minister-president Colijn aanwezig. Ondanks de hoge gasten, het budget en de geleverde inspanningen maakt de film de verwachtingen niet waar. Willem van Oranje draait niet meer dan een paar weken in de bioscopen. De geflopte film is een dure les voor Philips en lange tijd blijft Willem van Oranje de enige film die in Eindhoven is opgenomen.

Eindhoven in de bioscoop

In de afgelopen vijf jaar kiezen filmmakers steeds vaker voor Eindhoven als decor. Niet alleen in kleine(re) documentaires, ook in grote bioscoopfilms ziet de oplettende kijker steeds vaker Eindhoven. De thriller Doodslag is in 2012 in de bioscoop te zien. Ambulancebroeder Max (Eindhovenaar Theo Maassen) krijgt tijdens zijn werk te maken met hufterig gedrag. In de film zien we hoe hij vervolgens van zich af slaat en de consequenties van die actie enorm zijn. De film is volledig in Eindhoven opgenomen. Al in de eerste minuten zijn het Philips Stadion, de Piazza en de Lichttoren te zien. Regisseur Pieter Kuijpers over de keuze voor Eindhoven: “Eindhoven is visueel en filmisch, met een enorme verscheidenheid aan architectuur en locaties, die deze film een enorme meerwaarde hebben gegeven.”

Brabantse aangelegenheid

Daarna vormt de stad Eindhoven het decor voor diverse films. De familiefilm De Boskampi’s wordt in 2015 in de Amerikaanse wijk opgenomen, een jaar later is De Helleveeg in de bioscopen te zien. Aan deze verfilming van het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden werken veel Brabanders mee: een aantal acteurs komt uit Brabant, de titelsong is van de hand van zangeres Sharon Kovacs die aan het Rock City Institute studeerde en de schrijver zelf komt uit Geldrop.

De film is grotendeels opgenomen in de Leeuwenstraat (Tivoli) en de Doesburgstaat (Drents Dorp). Enkele bewoners van de Leeuwenstraat hebben zelfs een rolletje in het filmdrama!

Ook in 2016 wordt Of ik gek ben opgenomen, onder andere op Landgoed Eikenburg en in MU artspace op Strijp-S. De film, over een kunstenaar die onder invloed van verdovende middelen een zedendelict pleegt en in een tbs-kliniek belandt, is het regiedebuut van Brabander Frank Lammers.

Nu en later dit jaar

Wie nu kaartjes koopt voor De familie Slim ziet ook in deze film onmiskenbaar Eindhoven terug: in het Evoluon vindt een groot uitvinderscongres plaats. Dé plek om te zijn voor de uitvindersfamilie Slim!

Liever Eindhoven in een historisch epos zien? Later dit jaar kunnen we het preHistorisch dorp (en wellicht enkele Eindhovense bebaarde mannen!) zien als het middeleeuwse Dorestad in Redbad, van de Eindhovense regisseur Roel Reiné.

adv.