Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Eindhoven: oude foto’s van de Kazerne!

Aangeboden door Kazerne 20 januari 2019

Kazerne aan de Paradijslaan is nu een design hotspot. Een plek waar werk van toonaangevende ontwerpers wordt tentoongesteld, waar je heerlijk kunt lunchen, borrelen en dineren. Het tweede restaurant is bijna klaar en binnenkort kun je er zelfs overnachten in luxe hotelsuites. Vóórdat Kazerne Foundation het pand betrok, had het enorme complex, dat ook bekend staat als ‘Klein Paradijs’, andere functies. Welke?  We zochten het voor je uit.

Marechausseekazerne met stallen

In 1824 kocht de gemeente Eindhoven de grond aan de Grote Berg en de Paradijslaan voor de bouw van een van de eerste marechausseekazernes van Nederland. Het was een blokvormig gebouw met twee verdiepingen, met een centrale gang waar zes kamers op uit kwamen. Tegen de achtergevel stond een L-vormige aanbouw met stallen. Deze gebouwtjes vormden samen de binnenplaats die er nu nog steeds is.

Tekst loopt door onder de foto

Kazerne Eindhoven
De binnenplaats Foto: Kazerne Eindhoven

Gevangeniscel

Aan het binnenplein zat ook een kleine gevangeniscel (waar nog steeds delen van te zien zijn in een van de hotelkamers). Uit verhalen van oudere Eindhovenaren bleek dat sommige gevangenen werden opgepakt omdat ze expres over het spoor liepen. Dan kregen ze in de kazerne onderdak en een warme maaltijd. Heel slim, wat het was koud en ze hadden honger.

Aanbouw voor de brandweer

Rond 1895 werden de oude stallen gesloopt om plaats te maken voor nieuwe. Er kwam een aanbouw aan het hoofdgebouw, met twee kamers en drie bijgebouwen rondom de binnenplaats. Ook werden een zijvleugel, paardenstallen en een garage gebouwd. In 1905 werd het gebouw gesplitst. Het koetshuis aan de Paradijslaan werd in gebruik genomen door de gemeentelijke Brandweer.

Tekst loopt door onder de foto

Kazerne Eindhoven
De brandweer Foto: Harrie van der Stonden

De marechaussee verlaat de kazerne

In 1912 werd de tegen eerste verdieping van het kazernegebouw een trappenhuis gebouwd (naast de poort van de binnenplaats), waardoor de ruimtes nu ook van buitenaf toegankelijk waren. In 1923 was het nieuwe marechausseegebouw aan de Tuinstraat klaar en de marechaussee verliet de oude kazerne. De bijgebouwen werden nu ook door de brandweer gebruikt.

Tekst loopt door onder de foto

Kazerne Eindhoven
De gemeentereiniging in 1950 Foto: A.W. van de Kerkhof

Onderhoud van vuilniswagens

In 1925 was het garagegebouw voor de ‘Gemeentelijke Dienst Openbare Werken’ klaar voor gebruik. Er werden vuilniswagens gestald en onderhouden, die de gemeente had aangeschaft bij het ontstaan van Groot Eindhoven (de samenvoeging van de dorpen). Waarschijnlijk werden er in die tijd ook de brandweerwagens onderhouden. Eerst bestond de loods uit één kleine hal (waar nu het restaurant is). Daarna werd er een doorgang tussen de twee gebouwen gemaakt. Tussen 1928 en 1931 werd de loods langer en breder gemaakt.

Tekst loopt door onder de foto

Kazerne Eindhoven
Wagens in de loods Foto: Frans Gommers

Theater het Klein

Na 1930 zijn er wat kleine verbouwingen geweest. Vooral in de indeling en in het interieur. In 1977 verhuisde de gemeentelijke reinigingsdienst naar een andere plek. Hierna werd een deel van de loods repetitie-en vergaderzaal voor Theater Het Klein. De ingang daarvan was op de binnenplaats.

Tekst loopt door onder de foto

Kazerne Eindhoven
Theater het Klein Foto: Kazerne Eindhoven

Verschillende functies

In de verschillende ruimtes waren na 1977 nog een aantal verschillende initiatieven gehuisvest. De Wereldwinkel  in 1986 en Stichting Eindhoven in Beeld in 2008 bijvoorbeeld. Tot 2012 werd de bovenwoning in het kazernegebouw bewoond door Lieske, een mevrouw die in de buurt bekend was, omdat ze de omliggende straten schoon hield.

Tekst loopt door onder de foto

Kazerne Eindhoven
Zijaanzicht met het logo van de Wereldwinkel Foto: Kazerne Eindhoven

Ook leuk om te weten:

  • De marechausseekazerne, de stallen en het koetshuis zijn een gemeentelijk monument.
  • Tijdens de Dutch Design Week 2012 en 2013 vonden de EatDrinkDesign pop-ups, de voorlopers van het Kazerne concept, plaats in het pand aan de Paradijslaan.
  • Tijdens de renovatie van het kazernegebouw en de bijgebouwen, werden op de houten balken van de dakconstructie oude inscripties ontdekt uit 1855. De bijzondere dakconstructie is gerestaureerd en dit originele detail is dus nog zichtbaar voor gasten van de nieuwe penthouse loft.
  • De daken van het koetshuis en de hooizolder rusten op philibertspanten: een zeldzame constructie, gemaakt van gebogen balken. Het is een van de enige twee plekken in Nederland waar deze constructies bewaard zijn gebleven. Ze zijn straks te bewonderen door (hotel)gasten van de toekomstige hay loft en members club.

Kazerne heeft geprobeerd de namen van zoveel mogelijk fotografen te achterhalen. Mocht je naam er niet bijstaan, maar zie je wel een foto die jij gemaakt hebt, laat het per mail weten via [email protected]

Hieronder de fotogalerie met meer oude beelden van dit bijzondere pand. Mét een foto van de binnenplaats nu, na de renovatie:

Foto: Kazerne Eindhoven
Foto: Kazerne Eindhoven
Kazerne Eindhoven
Foto: Kazerne Eindhoven
Kazerne Eindhoven Foto: Atlantis
Kazerne Eindhoven Foto: Atlantis
Kazerne Eindhoven Foto: Frans Gommers
Foto: Kazerne Eindhoven
Foto: Kazerne Eindhoven
Kazerne Eindhoven Foto: Foto: RHCe Gemeente Eindhoven
De binnenplaats nu Foto: Kazerne Eindhoven

Meer over Kazerne ontdekken?

Kazerne restaurants en horeca

Gesloten12:00 - 00:00

Paradijslaan 2-8, Eindhoven

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.