Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

9 x daarom was Stratumseind in de jaren negentig zo populair

Door Redactie Eindhoven 31 juli 2020

In de jaren negentig was Stratumseind de place to be als je een avondje wilde stappen. Vaak begon je al op vrijdagmiddag, recht uit school. En druk dat het dan was! Boekentas en jassen liet je gewoon achter in de kroeg en dan: cruisen maar. Waarom was Stratum – zoals we het in de volksmond noemen – helemaal te gek?

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Na school rechtstreeks de kroeg in

Stratumseind vroeger
Foto: eersterondje

Op vrijdagmiddag ging je niet eerst naar huis om je om te kleden, maar linea recta naar Stratum. Je schooltas gooide je achterin de hoek bij bijvoorbeeld de Miller Time en dan meteen richting de bar. Vaak kreeg je er twee biertjes voor de prijs van een.

Je jas hing je op bij ‘Mo’ en ‘oma’ bij snackbar De Roos

Stratumseind vroeger
Foto: ANP

Je dure Diesel jas, daar was je wel zuinig op. Snackbar De Roos had achterin de zaak een soort illegale garderobe. Ging je je jas halen, dan kon je mooi nog een frikandel speciaal naar binnen tikken.

Het was heel erg druk

Stratumseind vroeger
Foto: Conceptionlumiere.com

Je kon in het weekend over de koppen lopen op Stratum. Van de een naar de andere kroeg kon je zo een half uur kosten. Je liep niet, maar schuifelde met de meute mee.

Opa’s Braadworst

Opa's Braadworst
Foto: Foursquare

Halverwege de straat zat Opa’s Braadworst waar je even een tussenstop kon maken om je bodem aan te vullen. Geen zin in een worst, dan kon je ook naar kippenkoning Mixor of een loempia scoren bij de Vietnamees, tussen The Barrel en Pom Lai.

Plekken, zoenen, scoren

via GIPHY

Stratumseind was een snoepwinkel voor pubers. Zoveel keus! Het kwam regelmatig voor dat je aan het eind van de avond een partijtje stond te zoenen. Er waren een paar steegjes achter de uitgaansstraat die heel populair waren. Wilde je wat meer privacy, dan ging je richting het Stadhuisplein. Menig Eindhovenaar heeft hier voor het eerst staan tongworstelen.

De Kamelenrace

Stratumseind vroeger
Foto: YouTube

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar elk jaar werd er een kamelrace gehouden op Stratum. Hierin streden de verschillende kroegen tegen elkaar. Toen hilarisch, maar achteraf gezien best zielig eigenlijk.

En doorrr

via GIPHY

Na een flinke vrijdagavondsessie ging je op zaterdagavond gewoon wéér. Vaak was dat in de hoop om je scharrel weer tegen te komen, want mobiele telefoons? Daar hadden we in die tijd nog helemaal niet van gehoord.

De bewegende beelden…

En zo zag een vrijdagmiddag op Stratum eruit in 1992. Zie jij jezelf voorbij komen? Check die kapsels en die kleren! Man, man. Het was echt zien en gezien worden.

En nog een filmpje

Omdat het zo leuk is: nog een filmpje

Lees ook:

Mag dat: fietsen over Stratumseind?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...
stratumseind 1992

Toen in Eindhoven: zo zag een middagje hangen op Stratumseind eruit in 1992

Toen je nog met de auto door Stratumseind mocht rijden en vaak nog ongestraft dronken over straat ko...
Gleuf Stratumseind

Mysterie opgelost: dit is die gleuf die door het Stratumseind loopt

Wat is dat toch voor een 'gleuf' die langs de Catharinakerk richting het Stratumseind loopt? Op het ...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.