Ben jij een echte Eindhovenaar? Test het met onze quiz!

We mogen voorlopig nog nog even niet naar de kroeg of thuis met je vrienden een dikke party houden. Wat je dan wel met je vriendengroep kunt doen? Onze quiz maken! Wie weet het meest over Eindhoven en is een echte Eindhovenaar? Zet allemaal je webcam aan en wijs iemand aan als quizmaster. Klaar voor? 3,2,1… quizzen maar!

Vraag 1

Wat is het hoogste gebouw van Eindhoven?

  • A. De Vestedatoren
  • B. De Admirant
  • C. De Kennedytoren

Antwoord B: De Admirant

Admirant toren Eindhoven
Foto: indebuurt

Met 105 meter en 31 verdiepingen is de Admirant het hoogste gebouw van Eindhoven. Voor nu. Er worden in de toekomst een heleboel hoge torens in Eindhoven gebouwd. Zoals The Dutch Mountains, die bestaan uit twee torens waarvan er een wel 150 meter hoog wordt. Je leest er alles hier alles over:

Vraag 2

Wie is de fietsburgermeester van Eindhoven?

  • A. Sarge Meulman
  • B. Siem Nozza
  • C. John Jorritsma

Antwoord A: Sarge Meulman

Sarge Meulman
Foto: Sarge Meulman

Sarge Meulman is de fietsburgemeester van Eindhoven. Hij zet zich in voor het plezier en de veiligheid van fietsers in de stad én hij heeft zijn eigen column bij indebuurt Eindhoven. Je leest de eerste hieronder. Siem Nozza en John Jorritsma zijn ook geen onbekende namen. Jorritsma is natuurlijk de ‘echte’ burgemeester van Eindhoven en Siem is alweer twee jaar lang de nachtburgemeester.

  • Column fietsburgemeester Sarge: ‘Eindhoven, daar leer je fietsen’

    Sinds februari heeft Eindhoven er een fietsburgemeester bij. Aan Sarge Meulman de eer om zich de komende tijd in te...

    sarge meulman fietsburgemeester eindhoven

Vraag 3

Wat is het gebouw naast het Evoluon?

Eindhoven
Foto: indebuurt
  • A. Het heeft geen functie
  • B. Het is een technische mast
  • C. Het is een uitkijktoren

Antwoord B: het is een technische mast

Eindhoven
Foto: indebuurt

Het Evoluon opende in 1966 en de technische toren die ernaast staat, hoort er al vanaf het begin bij. De mast is 61 meter hoog en biedt plaats aan antennes, camera’s en lampen om de koepel mooi te verlichten. Dit werd allemaal in een aparte toren geplaatst, zodat het de ufo-vorm niet om zeep zou helpen.

  • Mysterie opgelost: dit is die hoge toren naast het Evoluon

    Het Evoluon kennen we natuurlijk allemaal. Die 'vliegende' schotel is het beroemdste gebouw van de stad en jong en oud...

    Eindhoven

Vraag 4

Hoe lang is de Gender (ongeveer)?

  • A. 5 kilometer
  • B. 10 kilometer
  • C. 15 kilometer

Antwoord C: 15 kilometer

Quiz Eindhoven
Foto: Eindhoven In Beeld

De Gender is ongeveer 15 kilometer lang en ontspringt in de buurt van Steensel. Hij stroomt onder de Poot van Metz, bij afrit Veldhoven Zuid Eindhoven binnen. Alles over de geschiedenis van deze rivier lees je in ons artikel:

  • Toen in Eindhoven: De geschiedenis van onze rivier de Gender

    Tijdens het doorspitten van de Facebookpagina Eindhoven Toen, kwamen we prachtige oude foto's van de Gender tegen. Ooit kronkelde dit...

Vraag 5

Wat is het oudste gebouw van Eindhoven?

  • A. Klooster Mariënhage
  • B. De Catharinakerk
  • C. Villa Ravensdonck

Antwoord A: Klooster Mariënhage

Quiz Eindhoven
Foto: DELA

Het klooster Mariënhage is het oudste gebouw van Eindhoven. Het staat er al een hele tijd: in 1419 werd het gesticht. In 1628 is het verbouwd en het gebouw heeft in de 18e eeuw dienst gedaan als verblijf van de rentmeester van de prins van Oranje als heer van Eindhoven. Sinds 1891 was het weer als klooster in gebruik bij de Augustijner Paters. DELA heeft er het DOMUSDELA van gemaakt, dit gebouw won onlangs de prijs voor ‘Beste Gebouw van Nederland’. Kijk maar:

  • Jaaa! DomusDela is Beste Gebouw van Nederland: ‘Een leuke verrassing’

    De Bond van Nederlandse Architecten houdt elk jaar de verkiezing voor Het Beste Gebouw in Nederland. Guess what? Dit jaar...

    Binnenplein DomusDela

Vraag 6

In welk jaar werd Philips opgericht?

  • A. 1805
  • B. 1891
  • C. 1895

Antwoord B: 1891

standbeeld Gerard Philips Eindhoven
Van links naar rechts: Frits Philips, Anton Philips en Gerard Philips. Foto: Eindhoven in Beeld

In 1891 richtte Gerard Philips samen met zijn vader, Frederik Philips, de firma Philips & Co op. Hun eerste product was de welbekende gloeilamp. In 1895 sluit ook de broer van Gerard, Anton Philips, zich aan bij het bedrijf and the rest is history.

Vraag 7

Waar komt de leus ‘Eindhoven de gekste’ vandaan?

  • A. Een PSV-supporter
  • B. Een carnavalsvierder
  • C. Een medewerker van Philips

Antwoord A: een PSV-supporter

Quiz Eindhoven
Foto: indebuurt

‘Eindhoven de gekste’ werd als eerste gebruikt door een PSV-supporter tijdens een wedstrijd 28 jaar geleden. Dat bleef plakken en nu is de leus voor eeuwig verbonden aan onze stad. In ons artikel lees je meer over de herkomst:

  • Mysterie opgelost: hier komt de leus ‘Eindhoven de gekste’ vandaan!

    Eindhoven de gekste! Als Eindhovenaar wordt het je al met de paplepel ingegoten: we zijn een stelletje gekken bij elkaar....

    Eindhoven de gekste

Vraag 8

Hoe lang is Stratumseind?

  • A. 150 meter
  • B. 225 meter
  • C. 515 meter

Antwoord B: 225 meter

eindhoven stad winkelen koopzondag
Een stil Stratumseind. Foto: indebuurt Eindhoven

Stratumseind is 225 meter lang. Daarmee is het de langste uitgaansstraat van Nederland.

Vraag 9

Hoeveel inwoners heeft Eindhoven?

  • A. 234.401
  • B. 259.843
  • C. 279.078

Antwoord A: 234.401

Quiz Eindhoven
Foto: indebuurt

Op 1 januari 2020 woonden er 234.401 mensen in Eindhoven. In 1996 woonden er nog 197.374 mensen. dat is een stijging van afgerond 18% in 14 jaar tijd.

Vraag 10

Waar komt de carnavalsgroet ‘salaai’ vandaan?

  • A. Een carnavalslied
  • B. Een prijsvraag
  • C. Een toespraak

Antwoord B: een prijsvraag

Carnaval 2020
Carnaval 2020 Foto: Bea Straver

De Eindhovense carnavalgroet ‘salaai’ komt (waarschijnlijk) van een winnende inzending op een prijsvraag uit 1962. Benieuwd? Lees ons hele artikel over de herkomst:

  • Carnavalsmysterie opgelost: hier komt de Eindhovense groet ‘salaai’ vandaan

    'Alaaf' kennen we allemaal. Dat is dé internationale carnavalsgroet. Hier alaven we ook, maar er is hier nog een andere...

    Salaai Eindhoven

Vraag 11

Het Eindhovense station stelt een Eindhovense Philips-radio voor.

  • A. Waar
  • B. Niet waar

Antwoord B: niet waar

eindhoven centraal station
Foto: Noman Meihandoest / @unseenspots

Huh? Inderdaad, veel mensen denken dat het gebouw van Eindhoven Centraal een radio moet voorstellen, maar dat is helemaal niet zo. Sterker nog: er waren helemaal geen Philipsapparaten met zo’n vorm begin jaren vijftig, toen het station gebouwd werd.

Vraag 12

Wat betekent het woord ‘ventose’, van de Ventoseflat?

  • A. Windmaand
  • B. Inwaaien
  • C. Windvlaag

Antwoord A: windmaand

Ventoseflat
Foto: indebuurt Eindhoven

Het woord ‘ventose’ betekend windmaand. Het is afgeleid van het Latijnse woord voor wind, ventus, en   ôse dat in de Franse Republikeinse kalender gekozen is voor de wintermaanden. In de Frans Republikeinse kalender is ventose dan ook de zesde maand. Benieuwd waar de Ventoseflat zijn naam vandaan heeft? Lees dan ons artikel:

  • Mysterie opgelost: daarom heet dit opvallende gebouw de Ventoseflat

    Je kent het wel: jarenlang gebruik je de naam van een gebouw of een plek zonder er ook maar een...

    Ventoseflat

Vraag 13

Wie is dit?

standbeeld Gerard Philips Eindhoven
Foto: Bert van Herk
  • A. Gerard Philips
  • B. Frits Philips
  • C. Anton Philips

Antwoord C: Anton Philips

Quiz Eindhoven
Foto: Frans van Beers Stichting Eindhoven in Beeld

Dit is het standbeeld van Anton Philips aan het Stationsplein. Zoals we al eerder zeiden sloot hij zich in 1895 aan bij het bedrijf van zijn broer en vader. Aan de markt vind je ook het standbeeld van de zoon van Anton, Frits Philips. Van de oprichters Gerard en Frederik Philips zijn geen standbeelden te vinden in Eindhoven. Hoe zit dat? Wij zochten het uit:

  • Mysterie opgelost: dit is waarom Gerard Philips geen standbeeld heeft in Eindhoven

    Van het Philips Museum tot PSV: het bedrijf dat Eindhoven groot heeft gemaakt, is tot vandaag de dag terug te...

    standbeeld Gerard Philips Eindhoven

Vraag 14

Hoe oud werd stadspredikant Arnol Kox?

  • A. 61
  • B. 67
  • C. 70

Antwoord B: 67

Arnol Kox
Foto: Rene Manders DCI Media

Het was een icoon van Eindhoven: de stadspredikant Arnol Kox. Zijn galmende stem was overal in de stad te horen. Helaas overleed hij 15 juli aan de gevolgen van leukemie. Hij werd 67 jaar oud.

  • Arnol, we gaan je missen: dit zijn jullie meest dierbare herinneringen aan de stadsprediker

    We gaan zijn galmende stem in de stad missen: Arnol Kox is woensdagavond 15 juli op 67-jarige leeftijd overleden aan...

    arnol kox

Vraag 15

Welke van deze gekke fratsen haalde Johan Vlemmix uit?

  • A. Negentig kermisattracties doen op één dag
  • B. De kontfluit presenteren bij Das Supertalent
  • C. Bungeejumpen op het 18 septemberplein

Antwoord: allemaal

Eten Johan Vlemmix
Foto: Johan Vlemmix

Geloof het of niet Johan Vlemmix haalde deed al deze dingen. Check de hele lijst met zijn fratsen hieronder:

  • De 24 meest gekke fratsen van Johan Vlemmix

    Held! Johan Vlemmix is een held! Er gaat geen dag voorbij of de vrolijkste Eindhovenaar ever verzint weer iets mafs...

    Johan Vlemmix

Lees ook:

Meer in deze categorie

Genieten van Eindhoven

Ga naar “Dit is waarom je hond echt aangelijnd moet zijn tijdens de avondklok”

Dit is waarom je hond echt aangelijnd moet zijn tijdens de avondklok

Ga naar “Vroeger was het pas koud! 9 x foto’s van strenge winters in Eindhoven”

Vroeger was het pas koud! 9 x foto’s van strenge winters in Eindhoven

Eindhoven Toen
Ga naar “Mysterie: hiervoor dient die ‘ring’ rondom de stam van een boom”

Mysterie: hiervoor dient die ‘ring’ rondom de stam van een boom

Gedenkbomen Eindhoven

In onze gids

Ga naar “Lutz Gastrobar”

Lutz Gastrobar

  • Markt 19
  • Eetcafés
  • 11:30 - 00:00
terras

Nu geopend

Ga naar “Dutch Flower Lady”

Dutch Flower Lady

  • Croy 43
  • Bloemisten
  • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Humphrey’s Restaurant”

Humphrey’s Restaurant

  • Wilhelminaplein 3
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis welkomstpakket cadeau, bij BonneBella Shop Eindhoven!”

Gratis welkomstpakket cadeau, bij BonneBella Shop Eindhoven!

  • BonneBella Shop Eindhoven
  • Geldig t/m 31 januari 2021
BonneBella

Topper

Ga naar “AH Hand- en pers- sinaasappelen van € 5,98 voor € 2,99”

AH Hand- en pers- sinaasappelen van € 5,98 voor € 2,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “Nutella hazelnootpasta van € 4,79 voor € 2,99”

Nutella hazelnootpasta van € 4,79 voor € 2,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “AH Rundergehakt en Mager rundergehakt van € 7,38 voor € 4,99”

AH Rundergehakt en Mager rundergehakt van € 7,38 voor € 4,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “Dekbedovertrek Veerle van € 34,99 voor € 17,40”

Dekbedovertrek Veerle van € 34,99 voor € 17,40

  • Leen Bakker
  • Geldig t/m 31 januari 2021

Vacatures

Ga naar “De Pastorie”

De Pastorie

  • Actief Werkt! Uitzendbureau
  • Parttime
Ga naar “Research Coördinator Catharina Kanker Instituut in het Catharina Ziekenhuis”

Research Coördinator Catharina Kanker Instituut in het Catharina Ziekenhuis

  • Catharina Ziekenhuis
  • Parttime
Catharina ziekenhuis Eindhoven
Ga naar “Optrekker vaccineren GGD”

Optrekker vaccineren GGD

  • Maandag Eindhoven
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “UX Designer”

UX Designer

  • FYGI
  • Fulltime
Ga naar “Medewerker carwash”

Medewerker carwash

  • Actief Werkt! Uitzendbureau
  • Parttime