Video: Wat is sneller, de Ring met de klok mee of tegen de klok in?

Door Arno de Natris 2 maart 2018

En welkom bij deze nieuwe aflevering van Top Gear! In deze special gaan we de vraag beantwoorden die bij iedere Eindhovense automobilist al jaren knaagt. Wat is nou sneller, de Ring, of Rondweg, met de klok mee of tegen de klok in? 

Dat gaan we uitzoeken. Van de producers van Top Gear kregen we een Lamborghini en een DAF 600. Verzamelen op station Strijp-S en daar starten we de challenge. We vertrekken tegelijk en rijden het hele rondje. Wie is er het eerst weer terug bij het stationnetje?

De regels

Even wat regels. We blijven zoveel mogelijk rechts rijden. We rijden zo hard als mag, niet zo hard als kan. We houden ons aan de verkeersregels. Een oranje licht is doorrijden, rood is stoppen en groen? Bestaat dat in Eindhoven?

Groene Golf? Da’s een lelijke kleur op een mooie auto. Groene golf? Dan proberen we ons aan de adviessnelheid op de knipperende bordjes te houden, mits dat lukt met het andere verkeer. Tank helemaal vol. Geen lifters meenemen. Niet roken in de auto. Geen McDrive onderweg. Geen drank of drugs en de Lamborghini kan niet over een drempel, mochten we die onverhoopt tegenkomen.

Eerst even dit

Bij de eerste repetitie wilden we vanaf de Cederlaan, bij het Evoluon en de Naald, linksaf de Ring op. Dat duurde ongeveer twee uur en toen konden we niet eens op de Ring zelf komen. Dus noodgedwongen rechtsaf de Tilburgseweg en de Randweg op. Bij Eindhoven Airport konden we pas weer terug naar de stad en besloten we dat we toch maar een ander begin- en eindpunt moesten nemen. Dat werd dus het viaduct van de Beukenlaan, onder het station.

We startten de wagens en dit is wat er gebeurde…

Oké, je mag je geld nu inzetten: met de klok mee (binnenste baan) of tegen de klok in (buitenste baan). Ondertussen even wat zaken die onze coureurs, herstel, onze chauffeurs opmerkten.

  • Ja, er is een groene golf op het stuk grofweg tussen de Aalsterweg en de Tongelresestraat en vice versa. Heel fijn! Maar ja, als we allemaal langzamer gaan rijden dan wat op de bordjes staat, dan is het verkeerslicht al snel toch op rood.
  • In Woensel (tegen de klok in) moet je toch één keer naar links. We zagen het op tijd, anders reden we rechtsaf de Kennedylaan op. Sowieso moet je hier lang wachten voor het rode verkeerslicht. Er komt een tunnel bij de Veldmaarschalk Montgomerylaan. Mag hier ook!
  • Bijna zaten we achter een 45 km-autootje. Dat waren kostbare seconden, misschien wel minuten.
  • Terwijl we wachtten voor het stoplicht achter de TU/e (met de klok mee) zagen we deze man in oranje hesje. Hij keek naar ons en schreef wat op. Graag willen we dat hij even contact met ons opneemt. Wat doet u hier?
Ring Eindhoven
Wat doet deze man in het oranje hesje?

Oja, volgens Wikipedia is de Ring Eindhoven linksom, dus tegen de klok in, 12,1 kilometer lang. Rechtsom, met de klok mee, is ie 11,9 kilometer. In theorie zou dan met de klok mee sneller moeten zijn.

Dashcam aan!

We filmden de twee hele ritten en zetten de beelden onder elkaar. Camera 1, boven, is vanuit de Lamborghini linksom, tegen de klok in. Camera 2, onder, is vanuit de DAF rechtsom, met de klok mee.

Het scheelt dertig seconden. Met de klok mee, rechtsom, is niet alleen korter maar dus ook sneller. Moet je van noord naar zuid, van oost naar west, van zuid naar noord of van west naar oost en verkies je de Ring boven de heksenketel van de binnenstad? Ga dan met de klok mee!

Kleine disclaimer, voordat geleerden bij de TU/e ons onderzoek met de klok mee de prullenbak in gooien: dit was een steekproef op een rustige middag. Er zijn zoveel variabelen (verkeerslichten, werkzaamheden, ongelukken, overstekend wild, militaire colonnes, het weer…) dat hetzelfde experiment een uur later een heel ander resultaat zou kunnen opleveren. Fijn voor ons nu: iedereen gaat met de klok mee, dus wij rijden tegen de klok in en hebben vanaf nu de hele Ring voor onszelf!

Volgende aflevering: Hoeveel rondjes kun je over het Floraplein rijden op één tank? 

Dit zijn volgens jullie de stomste stoplichten van Eindhoven

Eindhoven Stoplichtstad? Het zijn er niet weinig in onze stad. Rij twee meter en je staat weer stil ...
Flitspalen in Eindhoven

Dit zijn de meest flitsende flitspalen van Eindhoven van 2017

Als ze nog echt zouden flitsen dan waren sommige wegen in Eindhoven één grote stroboscoop. Er zijn f...

adv.