Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eindhovens mysterie: Waar komt de naam ‘Neckerspoel’ vandaan?

Door Arno de Natris 15 juli 2017

Je hebt de naam vast al eens voorbij zien komen en het is een officiële straat in Eindhoven: Neckerspoel. Het busstation voert deze naam bijvoorbeeld. Maar waar komt die gekke naam vandaan?

Al doorklikkend en doorklikkend in allerlei geschiedenissites komen we eigenlijk niet zo heel veel te weten over die gekke naam, specifiek in Eindhoven. Heeft het te maken met een spoel, iets met een oud arbeid, ofzo? Nee…

We komen er wel achter dat er bij het Belgische Mechelen een plek is die ongeveer dezelfde naam draagt: Nekkerspoel. Díe Nekkerspoel verwijst naar de nekker, een waterduivel. En die zitten in een poel, het water dus.

Terug naar Eindhoven. Het gebied waar nu het busstation en bijvoorbeeld de Kennedytoren zijn was ook een nat gebied: de Neckerspoelen. Er is een reconstructie van een plattegrond van eeuwen geleden en daar staat het gebied aangegeven:


De necker, nicker of nikker is een wezen uit het volksgeloof (wiki), vooral gebruikt als kinderschrik. Als je je niet gedraagt dan sturen we je naar de neckers. Of de neckers zijn juist bedoeld om de kinderen niet het water in te laten gaan: “Wie bij het water komt moet oppassen voor de nikker of de pielepoot, die je als hij daar zin in heeft (met een haak of klauw) naar de bodem trekt”. Als we er even vanuit gaan (verbeter ons als het nodig is!) dat de Eindhovense Neckerspoel ook naar de neckers vernoemd is, dan zat ook dit gebied vol met waterduivels.

Nog een mogelijkheid: plagerige geesten? Of mensen met donkere huid?

Uit middeleeuwse literatuur zou blijken dat neckers weliswaar plagerig, maar wel beschaafd waren. Deze wezens leefden echter wel in de zee.

Enfin, voordat de bussen, het station en de kantoren kwamen wilde je hier niet zijn met al die nikkers… Nikker is overigens (dat wist je vast) ook een scheldwoord voor mensen met een donkere huid. Die betekenis kreeg het pas begin 19e eeuw, toen de naam Neckerspoelen al eeuwen bestond.

Heb jij nog een Eindhovens mysterie? Je mag ons tippen en dan gaan we het voor je uitzoeken! Mail naar [email protected] Eerdere mysteries lees je hier terug

Meer over

Mysteries

adv.