Mysterie opgelost: zó spreek je Primark uit
Altijd druk bij de Primark in Eindhoven. Zowel binnen waar druk geshopt wordt, als buiten waar een hele kudde mannen...
Tongelre, begin negentiende eeuw. In een klein straatje woont een heerschap met de bijnaam D’n Bisschop. Wie was deze man en waarom had hij zo’n vrome bijnaam?
Antonius Berkvens (1871) woonde in een boerderij aan de Groendwarsstraat, toen nog Gemeente Tongelre. “Volgens insiders zou hij een vetkees zijn, maar ach, het hem toegekende onfrisse uiterlijk kan ook wel hebben samengehangen met de mens- en kleding vervuilende beroepen die hij uitoefende”, aldus Tonny van den Boomen in het boek Tongelre oh Tongelre. Berkvens verkocht fietsen en repareerde ze.
Hij was een rijk man. Z’n rijkdom verkreeg hij niet van fatsoenlijke fietsenhandel. De krant noemde hem destijds ‘fietsenreparateur en jager’. Zo vroom als z’n bijnaam doet vermoeden was hij ook al niet. D’n Bisschop verhuurde namelijk voorlaadgeweren en handelde in tweedehands spullen. Ook hield hij er in zijn boerderij een ‘stille’ kroeg op na. Stil was het er nooit. Tonny van den Boomen schrijft: “Het was er wel altijd gezellig, er werd muziek gemaakt en de drank vloeide er rijkelijk.”
Het is niet duidelijk waarom Berkvens ook wel D’n Bisschop genoemd werd. Gedacht wordt dat hij de naam kreeg omdat hij zelf een goed leven leidde en anderen voor zich aan het werk zette. Berkvens was geen onbekende van de politie. In 1913 werd een aantal vrouwen op stelen betrapt. Hun verweer? ‘Toestemming van Den Bisschop’!
Berkvens liet zijn rijkdom maar wat graag zien. Misschien kwam hij daardoor wel vroegtijdig aan z’n einde. In 1918 werd hij, in de boerderij aan de Groendwarsstraat, vermoord. Roofmoord door deserteurs uit België, zo werd aanvankelijk gedacht. Honderd jaar later is nog steeds niet duidelijk wie D’n Bisschop heeft vermoord en waarom.
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken