Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat is ‘de Klotputten’ in Eindhoven?

Door Jasper Scheffers 2 februari 2019

Ben jij ook nog steeds bezig met dat ene goede voornemen om meer te gaan sporten? Loop jij nog iedere dag je rondje door de wijk? Of begint dit langzamerhand maar saai te worden en twijfel je of je hier nog lang mee doorgaat? Misschien is het dan leuk om een keertje een andere route te lopen, bijvoorbeeld door de Klotputten. Vandaag, 2 februari, op Wereld Wetlandsdag, is dit zeker een aanrader.

Klotputten? Wat is dat? Het een natuurgebied in het zuidwesten van Eindhoven. Het is het punt waar de Dommel de stad binnenstroomt. Om te zorgen dat de rivier niet dichtslibt, is hier in 1960 een slibvang gegraven. Dat dit gebied Klotputten heet komt omdat hier vroeger klot, oftewel turf, werd gestoken. De grond is zo nat dat er geen bebouwing mogelijk is, waardoor het natuurgebied bespaard is gebleven. In 2005 is het helemaal gerenoveerd zodat het weer aantrekkelijk is voor wandelaars.

Sinds de renovatie van het gebied is de Klotputten weer goed toegankelijk gemaakt.
Foto: Jasper Scheffers Fotografie

In de Klotputten zijn verschillende soorten natuur te vinden: van de drassige grond aan de rand van de dommel tot een loofbos waar diverse diersoorten leven. Het stikt er van de vogels, maar ook herten en vossen zijn hier gespot. Het is er heerlijk wandelen, maar echt stil is het niet. Knooppunt De Hogt ligt er direct naast. Ten oosten van het gebied ligt de High Tech Campus en ten noorden zijn de wijken Hanevoet en Ooievaarsnest, maar hier hoor of je zie je nagenoeg niets van. Kortom: sleur de hond uit de mand, of leen er eentje en ga de Klotputten eens verkennen!

De snelweg bij de Klotputten is zichtbaar, maar valt niet zo op in het landschap. Foto: Jasper Scheffers Fotografie
De natuur bij de Klotputten is erg mooi om doorheen te wandelen. Foto: Jasper Scheffers Fotografie

adv.