Mysterie: Waarheen leidt de Eindhovenseweg in Eindhoven?

Door Simone Timmermans 1 september 2018

De Eindhovenseweg in Geldrop leidt naar Eindhoven. Net als de Eindhovenseweg in Valkenswaard. En die in Son, Boxtel en Best. In totaal zijn er twaalf van in Nederland en allemaal gaan ze naar Eindhoven. Maar waar gaat de Eindhovenseweg in Eindhoven dan heen? En hoe zijn straatnamen in Eindhoven eigenlijk ontstaan?

Heel vroeger ontstaan straatnamen haast vanzelf in de volksmond. Straten krijgen vaak hun naam door een eigenschap (Steenweg) of door een ambacht (Schoenmakersteeg). Ook verwijzen straatnamen vaak naar een kerk, molen of klooster. De oudste straatnamen van Nederland zijn te vinden in onder andere Utrecht en Maastricht. In de Middeleeuwen ontstaat er meer organisatie en worden straatnamen officieel vastgesteld. De vroegst bekende straatnaam die de overheid vaststelt is de Sinte Peters Strate in Utrecht in 1412.

Als Eindhoven in 1232 stadsrechten krijgt van hertog Hendrik I van Brabant kent het waarschijnlijk nog geen straatnamen. De belangrijkste straten van de stad hebben in de vijftiende eeuw pas een naam. In 1866 wordt de Nieuwstraat de eerste officieel vastgelegde straatnaam van Eindhoven. Na de annexatie van Woensel, Strijp, Stratum, Tongelre en Gestel in 1920 verandert er een hoop. Ineens komen er meer dan honderd dubbele namen voor, of namen die op elkaar lijken. Ook zijn er veel nieuwe straatnamen nodig in verband met de uitbreiding van de stad. Er wordt een plan gemaakt voor buurten met een overkoepelend thema voor alle straatnamen. Onder andere bloemen, bouwkundigen, pausen, landdieren en meisjesnamen passeren de revue. Straatnamen moeten zo kort mogelijk zijn en geen rare verbasteringen kunnen opleveren.

Straatnamencommissie

Vanaf 1966 kent Eindhoven een straatnamencommissie. En zolang de stad blijft groeien gebeurt er veel op het gebied van straatnamen. Zo kent Eindhoven in 1969 een Annastraat en een Ananasstraat. Omdat de PTT bang is voor verwarring wordt de Ananasstraat alsnog Paprikastraat genoemd. Ook die naam vervalt in 1970. Net als de Banaanstraat, Citroenstraat en de Mandarijnstraat. Alle vruchtennamen worden vervangen door Italiaanse geografische namen, al vermoedt PTT problemen met de spelling van Riminipad en wordt dat Sardiniëpad. Een toekomstig bewoner van de Livornostraat in dezelfde wijk maakt bezwaar tegen de straatnaam. Het doet hem denken aan een toentertijd bekend merk slasaus. Het bezwaar wordt afgewezen.

Annexatie

Door de annexatie van delen van Best, Veldhoven, Geldrop en Waalre zijn in 1972 opnieuw ingrijpende wijzigingen nodig. De Veldhovense Blaarthemseweg wordt Kasteelweg en ook de Aalster Gestelsestraat krijgt een nieuwe naam. De Eindhovenseweg in het geannexeerde stuk van Geldrop wordt Geldropseweg, de Bestse Eindhovenseweg die deels bij Eindhoven kwam wordt toegevoegd aan de Boschdijk.

Bij de gemeente Son horen de gehuchten Hoeven, Aanschot en Bokt. Deze landelijke gebieden net boven Woensel-Noord worden ook in 1972 toegevoegd aan de gemeente Eindhoven. Ook in Son is er een Eindhovenseweg. Het is overigens niet bekend of deze naam ooit officieel is vastgelegd, wel betekent de annexatie van delen van Son dat Eindhoven een Eindhovenseweg krijgt. Dat levert geen problemen op, er is immers geen andere Eindhovenseweg in Eindhoven.

Tivoli Eindhoven

Eindhovens mysterie: Waar komt de naam Tivoli vandaan?

Als je de kaart van Eindhoven en Stratum voor je hebt dan valt je een naam meteen op: Tivoli. Het kl...
Philipsdorp en Philipswijk

Wat is het verschil tussen Philipsdorp en Philipswijk?

Dat een heel groot deel van Eindhoven door Philips of dankzij Philips gebouwd is, dat is wel wel bek...

Meer over

Mysteries

adv.