Mysterie opgelost: zo komt De Berenkuil aan zijn naam

Door Ankie de Turck 16 februari 2019

De Berenkuil: iedere Eindhovenaar weet precies waar je het dan over hebt. De rotonde aan de Insulindelaan staat tegenwoordig vooral bekend vanwege de street art, maar waar komt die naam eigenlijk vandaan?

Wat is de geschiedenis achter dit stukje Eindhoven? Werden hier vroeger daadwerkelijk beren gehouden? We strekten onze knokkels en gingen op onderzoek uit. Helaas: het is geen spectaculair verhaal. Een berenkuil is namelijk niets meer of minder dan een term voor een verkeersplein.

De weg kwijt

Een berenkuil is een rotonde waarbij de weg voor het autoverkeer op een verhoogd talud ligt. Een etage lager ligt de piste voor het langzaam verkeer: de wandelaars, fietsers en bromfietsers. In 1973 werd de Eindhovense berenkuil opgeleverd. Er waren geen richtingsborden, dus het kwam regelmatig voor dat je een paar keer terug moest lopen, fietsen of brommen naar het midden omdat je de verkeerde tunnel had gekozen Er zijn overigens meer berenkuilen in Nederland, waaronder in Arnhem en Tiel. Het prototype van zo’n rotonde ligt in Utrecht. De Berekuil (zonder n) is daar de officiële naam van.

Openluchtmuseum

De Berenkuil is inmiddels ook een openluchtmuseum omdat graffiti-kunstenaars er legaal hun gang mogen gaan. Normaal gesproken gruwt een echte graffiti-artiest ervan om op een aangewezen plek een piece te zetten, maar deze plek is daarop een van de weinige uitzonderingen. Want wow: hier zijn échte kunstwerken te zien. Zeker tijdens Step in the Arena is het hier genieten geblazen, want dan komen ook internationale artiesten laten zien wat ze uit hun spuitbus kunnen toveren.

Lees ook:

Emil van der Wijst

Graffiti artiest Emil van der Wijst: ‘De Berenkuil is mijn kerk’

Grote kans dat je al meerdere werken van Emil hebt bewonderd op de muren van Eindhoven. "Graffiti is...
Emil van der Wijst

Gratis kunst: 9 x genieten van street art in Eindhoven

Gratis kunst op bijzondere plekken vind je genoeg in Eindhoven. Van kleurrijke graffiti tot een brei...

Mysterie opgelost: dit betekent ons stadslogo

Zijn het bliksemschichten? Watergolven? Wapperende vaandels? De drie zigzagdingen van het Eindhovens...

Meer over

Mysteries

adv.