Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: wie was die meneer of mevrouw Baekeland eigenlijk?

Door Anna van den Berg 8 augustus 2020

Het Baekelandplein: je hebt er vast wel eens van gehoord. Het pleintje, afgesloten voor auto’s en alleen toegankelijk als je achttien jaar of ouder bent, is namelijk de red light zone van Eindhoven. Maar die naam kan niet zoveel met sekswerk te maken hebben, want er bestaan wel meer Baekelandstraten waar dat niet de core business is. Dus wie is die Baekeland nou eigenlijk? 

De eerste aanwijzing ligt in de namen van de omliggende straten. De Edisonstraat, Wattstraat, Torricellistraat: het zijn allemaal beroemde natuurkundigen met belangrijke uitvindingen op hun naam. En dat geldt dus ook voor Leo Baekeland. Deze scheikundige werd geboren in 1863 in Gent maar nam later de Amerikaanse nationaliteit aan. Zijn eerste uitvinding was een speciaal soort fotopapier genaamd Velox, maar hij is veel bekender geworden door een vondst die hij daarna deed.

Tekst loopt door onder de foto

Plastic fantastic

Baekeland is namelijk de uitvinder van bakeliet, de allereerste synthetische kunststof ooit. Welbeschouwd is het plastic tijdperk dus met hem begonnen. Baekeland kreeg in 1909 het patent voor dit enorm hittebestendige plastic. Bakeliet werd lange tijd veel gebruikt, misschien ken je het wel van die typische zwarte deurklinken, maar tegenwoordig zijn bakelieten spullen bijna verzamelitems.

Nobele keuze

Het Baekelandplein heette vóór 1961 trouwens het Fultonhof, ook genoemd naar een uitvinder. Bijna had dit bekende plein in Eindhoven nog een andere naam gehad. Eventjes leek het erop dat dit het Nobelplein ging worden. Burgemeester en wethouders besloten echter dat die naam nét een beetje te groot was voor dit plein. Ze kozen voor Baekeland, één van de belangrijkste uitvinders van de afgelopen eeuwen, maar wel van iets mindere rang dan de grote Alfred Nobel.

Lees ook:

Ventoseflat

Mysterie opgelost: daarom heet dit opvallende gebouw de Ventoseflat

Je kent het wel: jarenlang gebruik je de naam van een gebouw of een plek zonder er ook maar een seco...

Mysterie opgelost: daarom is Eindhoven niet de hoofdstad van Brabant

Best gek eigenlijk, als je erover nadenkt. Waarom is Den Bosch de hoofdstad van Brabant en niet Eind...
Groene Lantarenpalen

Mysterie opgelost: het verhaal van die groene lantaarnpalen met bladeren aan de Hastelweg

Best typisch eigenlijk: pas als lantaarnpalen een afwijkend ontwerp hebben, vallen ze op. En de exem...

Meer over

Mysteries

adv.