Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: plasticfolie versus eikenprocessierupsen, werkt dat?

Door Anna van den Berg 30 mei 2020

Het lijkt erop dat we ook deze zomer weer jeukende bultjes kunnen verwachten met dank aan de eikenprocessierups. Het Kennisplatform processierups meldt dat de eerste brandharen op de groeiende beestjes zijn gesignaleerd en dat ze druk bezig zijn hun nesten te bouwen. Dat belooft niet veel goeds. En daarom zie je nu op enkele plekken in Eindhoven eikenbomen in een jasje plasticfolie. Maar werkt dat tegen die jeukrupsen?

Het leek vorig jaar zo’n simpel en goed idee van onder andere Ruud: omwikkel de stam van een eikenboom met plasticfolie. Zo zouden de beestjes niet langs de stam heen en weer kunnen kruipen en die irritante brandhaartjes meteen netjes achter de folie blijven zitten. Veel mensen gingen aan de slag met folie, en ook dit jaar zijn alweer flink wat ingepakte bomen gespot. Helaas, het advies van de experts en de gemeente is: niet doen, want het werkt niet!

Tekst loopt verder onder de foto

processierups Eindhoven
Foto: Pixabay

De boom in

Wrappen wordt dus afgeraden en de belangrijkste reden is dat het niet werkt. Op het platform kun je lezen: “De methode helpt niet tegen de overlast van de rupsen, die zonder moeite over het plastic heen lopen. En in sommige gevallen is het plastic zelfs gebruikt als ‘aanknopingspunt’ om een nest te bouwen.” Ook klopt de basisgedachte niet. De rupsen worden boven in de boom geboren en daar eten ze bladeren, ze klimmen niet eerst naar boven, folie of geen folie.

Folie in de keukenla laten

De folie-strategie treft wel beestjes die we wel willen houden, zoals andere insecten die juist nuttig zijn. Vogels kunnen het plastic binnenkrijgen als ze proberen die rupsen te verorberen, en folie kan losraken en gaan slingeren in de natuur. De gemeentelijke bestrijdingsdiensten moeten nu eerst plasticfolie verwijderen voordat ze de nesten te lijf kunnen gaan. En we willen natuurlijk allemaal juist minder plastic in de natuur in plaats van meer. Beter om de folie maar gewoon in de keukenla te laten dus. Spot je wel zo’n nest, meld het dan bij de gemeente.

Eikenprocessierups in Eindhoven: dit moet je weten

Het duurt niet lang meer of het ‘eikenprocessierupsseizoen’ start weer. Dat betekent dat we moeten o...
harrie ex on the beach

7 x Eindhovenaren die we (bijna!) allemaal wel kennen

Je hoeft niet altijd door te breken in de showbizzwereld om bekend te zijn in ons kikkerlandje. Wij ...

De buxusrups is nu al gespot in Eindhoven: zo kun je het beestje bestrijden

Het is maar goed dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, want de buxusstruiken in Eindhoven heb...

 

adv.