Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: hierom is Willem-Alexander Baron van Eindhoven

Door Ankie de Turck 27 april 2019

Ja, Máxima, die heeft Eindhoven omarmd en Eindhoven heeft Máxima omarmd. Maar ook haar echtgenoot, de koning nota bene, heeft wel íets met Eindhoven. Willem-Alexander heeft heel veel titels en één daarvan is Baron van Eindhoven. Wat betekent dat eigenlijk? 

Ons staatshoofd heeft enorm veel titels. Willem-Alexander is natuurlijk Koning der Nederlanden en Prins van Oranje-Nassau. En als hij officieel wordt aangehaald, dan staat er achter zijn naam iets van enz. enz. enz. enz. enz. Er komen nog een heleboel andere titels achter zijn naam. Zoveel dat zijn gehele naam niet eens op een A4-tje past. Zo is hij Markies van Veere en Vlissingen, Graaf van onder meer Culemborg, Erf- en Vrijheer van Ameland, Heer van ontiegelijk veel plaatsen en Baron van steden als Breda, Grave én Eindhoven.

Waarom Baron van Eindhoven?

Hebben de Oranjes hier een paleis dan ofzo? Ja, oké, van Johan Vlemmix, maar da’s niet echt natuurlijk. We gaan even een half millennium terug in de tijd. Eindhoven was een heerlijkheid (heerlijk is het er nog steeds) en vormde samen met de heerlijkheden Cranendonck (Budel, Maarheeze, Sterksel, Gastel en Soerendonk) en IJsselstein een Baronie. In 1482 kocht Frederik van Egmond deze baronie van de graaf van Horne.

Soort van bruidsschat

Frederik van Egmond was de overgrootvader van Anna van Egmond van Buren en zij trouwde met Willem van Oranje, de overoverover(…)grootvader van onze huidige koning. Zo kwam de baronie in de familie.

Ma Beatrix is barones

De titel van baron erf je en zo komt het dus dat Willem-Alexander de Baron van Eindhoven is, net als mama Beatrix Barones van Eindhoven is. Willem-Alexander is verder Markies van Veere en Vlissingen, Graaf van Katzenelnbogen, Vianden, Dietz, Spiegelberg, Buren, Leerdam en Culemborg, de Burggraaf van Antwerpen, de Baron van Breda, Diest, Beilstein, de stad Grave, het Land van Cuijk, IJsselstein, Cranendonck, Liesveld, Herstal, Waasten, Arlay en Nozeroy, Erf- en Vrijheer van Ameland, Heer van Baarn, Besançon, Borculo, Bredevoort, Bütgenbach, Daasburg, Geertruidenberg, Hooge en Lage Zwaluwe, Klundert, Lichtenvoorde, Het Loo, Montfort, Naaldwijk, Niervaart, Polanen, Steenbergen, Sint-Maartensdijk, Sankt Vith, Soest, Ter Eem, Turnhout, Willemstad en Zevenbergen.

Oja, en hij heeft, anders dan vrouwlief Máxima, nog helemaal niks in Eindhoven:

Lees ook:

Baron Willem-Alexander

Wat heeft onze koning Willem-Alexander in Eindhoven? Helemaal niks

Driewerf hoera, de koning is bijna jarig. Willem-Alexander wordt 51! Nou zijn we in Eindhoven wel ko...
Willem Alexander piloot

Willem-Alexander krijgt vliegles in Eindhoven #throwbackthursday ✈️

Wist je dat onze koning behalve de eindbaas van Nederland, vader, echtgenoot en Baron van Eindhoven ...

adv.