Mysterie opgelost: hierom eten we haring op de woensdag na carnaval

Door Ankie de Turck 9 februari 2019

Traditiegetrouw komen veel Eindhovenaren op de woensdag na carnaval samen om onder het genot van een (broodje) haring nog één keer te feesten en terug te blikken op de afgelopen carnavalsdagen. Maar waarom eten we eigenlijk op deze dag haring? Wij zochten het uit!

Haringhappen

Tegenwoordig vormt het ‘haringhappen’ een vast onderdeel van het carnavalsfeest. Dus zo ook in Lampegat. Maar waar komt deze traditie vandaan? Om dat te weten, moeten we heel wat jaren terug. De woensdag na carnaval heet officieel aswoensdag. Dit is van oudsher een katholieke kerkgebeurtenis waarbij christenen een askruisje halen bij de priester als teken van boetedoening en moment van bezinning. Na het halen van het askruisje is het de bedoeling om thuis haring eten. Aswoensdag valt dit jaar op 6 maart en dit is het begin van de veertig dagen durende vastentijd. In deze veertig dagen leven gelovigen christenen heel sober en wordt er tot Pasen alleen het hoogstnoodzakelijke gegeten. Haring zou veel voedingsstoffen bevatten en door het eten van deze vis zou je gemakkelijker de vastentijd doorkomen.

Anti-kater

Inmiddels is voor velen de religieuze achtergrond van deze traditie een beetje achterhaald en eten de Eindhovenaren nu vaak om een andere reden haring op de woensdag. Deze vette vis blijkt erg goed te werken tegen katers! Het verdrijft de kater en verzacht de pijn in de keel. Het bevat een groot aantal B-vitaminen, eiwitten en zo’n 20 tot 22 procent vet. Vanwege de onverzadigde verzuren is haring ook nog eens een goed middel tegen griep en verkoudheid. Er wordt zelfs vaak gezegd dat door al dat bier dat met carnaval wordt gedronken de haring goed kan zwemmen…

Lees ook:

Optocht in Eindhoven 2019

Carnaval 2019: op deze dag is de optocht in Eindhoven

Heb je je outfit voor carnaval al gescoord? Zijn de kratten bier en flessen Schrobbelèr al ingeslage...
D'n Vurtocht 2019

Het programma van D’n Vurtocht 2019 is bekend en dat wordt één groot feest!

Een van de belangrijkste dagen in het jaar voor vele Eindhovenaren is die waarop carnaval weer losba...
Carnaval EIndhoven

Eindhovens mysterie: waarom vieren we de elfde van de elfde?

De elfde van de elfde. We vieren op 11 november de start van carnaval. Maar waarom is dat eigenlijk?...

adv.