Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: hier zijn ze op dit moment allemaal mee bezig op de Vestdijk

Door Jasper Scheffers 12 januari 2019

Sinds september ligt de Vestdijk al open. In verschillende fases wordt de straat omgetoverd tot een heuse stadsboulevard. Bij iedere fase is het even uitzoeken hoe je nu weer moet rijden (wat soms behoorlijk vervelend is). Maar ja, je moet tóch nog een tijdje geduld hebben. Tot begin 2020, om precies te zijn. Maar dan komt er ook wel iets moois voor terug. 

Waarom duurt dit toch zo lang? Kunnen de vakmannen niet gewoon even snel een nieuwe weg aanleggen en klaar is kees? Helaas gaat dit niet zo makkelijk. Aangezien de weg nu toch al open is gebroken, kunnen ze gelijk eens kijken naar wat er nog meer moet gebeuren. Dit wordt er allemaal aangepakt tijdens de verbouwing:

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Riolering

Vestdijk Eindhoven
Kabels en riolering zijn goed zichtbaar. Foto: Jasper Scheffers

Eindhoven staat bekend om de natte omgeving, vooral bij het station (en dan met name de Vestdijktunnel) staat het regelmatig blank bij hevige regenbuien. Om dit beter onder controle te krijgen wordt de riolering aangepakt. Er komt een extra buis bij om het regenwater af te voeren. Ook worden oude buizen nagekeken en waar nodig vervangen, meteen groot onderhoud dus.

Kabels

Vestdijk Eindhoven
Foto: Jasper Scheffers

Onder de straat lopen veel kabels: elektra, TV-kabel, telefoon et cetera. Deze worden allemaal opengelegd en gecontroleerd. Hierbij worden oude kabels vervangen, nieuwe erbij gelegd, en sommige verwijderd. En als ze dan toch bezig zijn wordt ook de gasleiding aangepakt. De oude gaat pleite, zodat-ie niet meer in de weg ligt.

Archeologisch onderzoek

Vestdijk Eindhoven
Wat archeologisch interessant is wordt ingepakt en gelabeld. Foto: Jasper Scheffers

Waar diep wordt gegraven kijkt een archeoloog mee. Komen ze tijdens de werkzaamheden iets opmerkelijks tegen in de grond, dan wordt dat genoteerd. Er worden er nog steeds interessante zaken gevonden, zoals een oude muur die bij de gracht hoorde, paaltjes in de grond, en andere onderdelen van de gracht. Maar ook houten damwanden waar waarschijnlijk ooit een riool werd aangelegd. Alles wat interessant is wordt bekeken, genummerd en veilig opgeborgen voor verder onderzoek.

Nieuwe ondergrond

Vestdijk Eindhoven
De ondergrond waar het water in opgeslagen kan worden. Foto: Jasper Scheffers

Om in de toekomst het regenwater beter af te voeren, wordt ook de ondergrond aangepakt. Dankzij deze renovatie zal het water naar de dommel worden afgevoerd. Pas als het écht teveel wordt gaat het overtollige water richting het riool. Technisch: onder de straat komt een soort van bassin met stenen waarin het water wordt opgevangen tijdens een regenbui. Doordat dit al een nat gebied is kan het water niet door de ondergrond worden opgenomen, maar wordt het vertraagd afgevoerd naar de Dommel. Geen gedoe meer met volle riolering.

Groen

Vestdijk ontwerp
De Vestdijk zoals die er over een tijdje uit gaat zien. Een groene stadsboulevard.
Foto: gemeente Eindhoven

De ondergrond wordt ook gelijk in orde gemaakt voor al het groen wat op straat gaat komen. De bomen, die in eerste instantie gekapt moesten worden, zullen opnieuw geplant worden. Waarom eerst kappen en daarna opnieuw planten? Omdat de bomen in de weg staan voor de nieuwe plannen (ze moesten verplaatst worden) en voor de werkzaamheden aan het riool. Onder enkele oude bomen loopt een stuk riool waardoor ze niet meer op de oude plek kunnen blijven.

Bestrating

Vestdijk Eindhoven
De nieuwe situatie samen met het bushokje op de nieuwe locatie. Foto: Jasper Scheffers

Om de Vestdijk gelijk te trekken met de rest van het centrum wordt hier dezelfde bestrating neergelegd. Aangezien de uiteindelijke bestrating nog niet helemaal zeker is, zijn ze het op de Vestdijk aan het testen, net als de proefvakken in de Nieuwstraat en aan de Demer. We zijn benieuwd wat de uitkomst gaat worden.

Lees ook:

The Little One Eindhoven

Mysterie opgelost: dit is er aan de hand met café The Little One

Hè, wat is dat nou? Café The Little One lijkt op het punt van omvallen te staan als we de stutpalen ...
leegstand Eindhoven

Mysterie opgelost: zoveel woningen in Eindhoven zijn onbewoond

In de rubriek Mysterie opgelost behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad, zoa...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.