Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie (bijna) opgelost: dit zijn de plannen voor dat ‘karkas’ aan de Vonderweg

Door Chloë van der Smitte 17 oktober 2020

Wie een rondje door het centrum rijdt, kijkt al jaren tegen dat ‘karkas’ aan bij de Vonderweg. Dat is inmiddels de bijnaam van het gestripte oud-Philipspand HCZ. Niet echt een uitnodigend gezicht… waarom staat het er nog en wat zijn ze ermee van plan? We zochten het uit! 

Het gebouw staat sinds 2013 gestript te wachten op een herbestemming. In 2018 werd het onderdeel van nieuwe plannen voor het Emmasingelkwadrant. Deze zijn door de gemeenteraad in dat jaar vastgesteld.

Woningbouw

De gemeente laat weten dat in de ontwikkelingsvisie staat dat de westkant van het Emmasingelkwadrant, waar nu het karkas staat, ruimte komt voor woningbouwontwikkeling. In het gebied tussen de Vonderweg, Mathildelaan, Emmasingel en Willemstraat moeten zo’n duizend nieuwe woningen komen. Dat is goed nieuws, toch?

Plannen nog niet rond

Helaas: de plannen voor de nieuwe woningen zijn nog steeds niet rond. Marcel van Schuppen van ontwikkelaar Breevast, eigenaar van het karkas, laat weten dat de gesprekken met de gemeente nog lopen. “Wij zijn in overleg met de gemeente met als doel op korte termijn afspraken te maken over een herontwikkeling van het gebouw aan de Vonderweg naar woningbouw – een en ander als onderdeel van het Emmasingelkwadrant.” Aangezien de gesprekken met de gemeente nog bezig zijn, doet Marcel verder geen mededelingen.

Tekst loopt door onder de foto

karkas vonderweg
Foto: indebuurt

Slopen geen optie

We weten dus nog niet precies wat de exacte plannen zijn, maar wel dat het lege gebouw plek zal maken voor voor nieuwe woningen. Waarom slopen ze het kale gebouw dan niet alvast? Het staat al jaren gestript langs de Vonderweg, een doorn in het oog voor vele Eindhovenaren. Sloopkogel erin dus! Het lijkt niet zo simpel te zijn: slopen voordat de bouwplannen klaar zijn, is lastig. Dan krijgt de eigenaar, Breevast in dit geval, te maken met stedenbouwkundige principes die zeggen dat nieuwbouw voor sloop voorrang heeft boven nieuwbouw op een ‘lege’ locatie, lezen we bij het ED.

Overlast

Dat het gebouw zo lang leeg staat, is niet alleen een doorn in het oog, maar zorgt ook over de nodige overlast. Zo is het karkas deze zomer op last van de gemeente opnieuw dichtgetimmerd om overlast van illegale ‘bewoners’ en andere bezoekers tegen te gaan. CDA-raadsleden uitten al eerder zorgen over de veiligheid van het gebouw. Fingers crossed dus dat de plannen snel rond zijn zodat de sloop én wederopbouw kan beginnen.

We houden de ontwikkelingen in de gaten

Het mysterie is nog niet helemaal opgelost, maar een ding is zeker: op deze plek komen in ieder geval nieuwe woningen.  Zodra we meer weten, lees je dat natuurlijk op indebuurt Eindhoven. Wordt vervolgd!

Lees ook:

funda makeover

Funda Makeover: dit rijtjeshuis steeg bijna een ton in waarde na verbouwing

We hebben er een favoriet Instagramaccount bij: Funda Makeovers. Beitske de Jong beheert dit profiel...
Google streetview, blurred, huis

Deze 7 mysteries losten we succesvol voor je op in 2020 (tot nu toe)

Onze detectiveskills kwamen dit jaar weer goed van pas. Zo zochten we uit wat die hoge toren naast h...

Manhattan aan de Dommel: 15 x dit zijn de hoogste gebouwen (75+ meter) van Eindhoven

Manhattan aan de Dommel is bijna daar! Eindhoven gaat de hoogte in. Het is nu ook al een hijskranenb...

Meer over

Mysteries

adv.