Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit zijn de kleurige handen onder het Strijps Bultje

Door Anna van den Berg 18 januari 2020

Opeens verschenen er allerlei kleurige handen op de pilaren van het viaduct. Ze lijken gezamenlijk het Strijps Bultje te ondersteunen of zelfs te dragen. Wat is hier gaande? Wij gingen langs om wat foto’s te maken met het idee om het daarna eens haarfijn uit te pluizen, maar liepen toevallig de kunstenaar Niels Bakkerus tegen het lijf. Hij vertelde over het project én over hoe het ontstond.

Niels Bakkerus staat op de ladder en legt de laatste hand aan één van de vele handportretten. “In totaal komen er zo’n zestig handen, polsen en onderarmen, op elke pilaar twee. Ik heb geen harde deadline maar ik hoop zelf toch wel eind januari klaar te zijn.” Het gaat om handen van buurtbewoners van Strijp en het Drents Dorp. Vier avonden lang konden zij in het buurthuis onder het Strijps Bultje op de foto als ze mee wilden doen aan het project. Maar hoe zat dat dan?

Tekst loopt door onder de foto

Strijps Bultje
Foto: indebuurt

Winnend idee

De Eindhovense kunstenaar en ontwerper gaf vorig jaar een workshop aan studenten van het Sint Lucas op Strijp-S. Niels: “Het ging erom hoe je tot een concept voor zo’n kunstproject in de openbare ruimte komt. En nog belangrijker: hoe ze dat goed moesten presenteren aan partijen zoals de gemeente en de buurt.” Na een uitgebreid proces werden drie projecten gekozen. Het idee van Lotte Verbakel werd uiteindelijk tot de winnaar uitgeroepen, zowel door de gemeente als buurtbewoners.

Tekst loopt door onder de foto

Strijps Bultje
Foto: indebuurt

Kleurrijk tafereel

Het project brengt wat kleur naar de grijze omgeving van het viaduct, en speelt natuurlijk met de dragende functie van de pilaren. Nog leuker is dat buurtbewoners onderdeel zijn geworden van de schildering. Ze kunnen zichzelf of hun buren herkennen, bijvoorbeeld aan hun tatoeages of opmerkelijke sieraden.

Lees ook: 

Werkzaamheden aan de Vestdijk

Mysterie opgelost: daarom duurt het zo lang voordat de Vestdijk klaar is

We wachten er al 1,5 jaar op en het zal nog wel even duren: de vernieuwde Vestdijk. Het is nog steed...
eindhoven airport

Mysterie opgelost: dit is waarom Eindhoven Airport bij dichte mist stilligt

Deze week vielen dinsdag 31 december en woensdag 1 januari zo'n vijftig vluchten uit op Eindhoven Ai...
spoor psv stadion

Mysterie opgelost: hoeveel miljonairs wonen in Eindhoven?

De stad zit vol met bijzondere, gekke, grappige en ontroerende geheimen. Soms in de vorm van een bee...

adv.